NRK Meny
Normal

Biskop ber om at Dorna får bli

Biskop Solveig Fiske reagerer sterkt på at Dorna (9) og hennes foreldre, som bor i Vang, skal kastes ut av landet 2. juli.

Dorna (9) er født og oppvokst i Norge.

SENDES UT: Dorna (9) er født og oppvokst i Norge.

Foto: NRK

– Jeg ber nå UNE om å omgjøre utkastelsesvedtaket på grunn av sterke, humanitære årsaker, sier biskop Solveig Fiske, som mener saken svekker Utlendingsnemdas troverdighet.

Bedt om å bli muslimer

Biskop Solveig Fiske.

OPPRØRT: Biskop Solveig Fiske reagerer sterkt på at UNE vil kaste ut Dorna og hennes familie.

Foto: Knut Røsrud / NRK

Moren til Dorna, Fulan Yang, kommer fra Kina, mens faren, Alireza Minay, er fra Iran. Begge er kristne. Dersom de blir sendt ut av landet, vil mor måtte reise tilbake til Kina, far til Iran. En muslim som har konvertert til kristendommen, risikerer dødstraff i Iran. Dorna har ikke statsborgerskap.

Biskopen reagerer sterkt på at UNE skal ha bedt den kristne familien om å konvertere til islam, slik at de alle kan reise til Iran.

– Dette er en utidig måte å argumentere på, sier Fiske. Det er jo dette mange flyktninger blir anklaget for, nemlig å utgi seg for noe annet enn det de er.

– En krevende sak

Det var dissens i komiteen som avgjorde saken i UNE. To av de tre medlemmene stemte for en utkastelse, den tredje ville gi familien opphold.

– Dette var en vanskelig sak og det har vært en krevende vurdering, innrømmer seksjonssjef Georg Magne Rønnevig i Utlendingsnemda.

Han forklarer at ulike hensyn er veid mot hverandre.

– Flertallet i dette møtet har lagt vekt både på allmenpreventive hensyn og på tungtveiende innvandringsregulerende hensyn i denne saken, sier Rønnevig til NRK.

Den viktigste grunnen til avslaget var at foreldrene ikke har fremskaffet gyldig id.

Se TV-reportasje om Dorna og familien hennes her: (Saken fortsetter under bildet)

Dorna har bodd hele livet sitt på asylmottaket i Vang i Valdres. Nå skal 9 åringen sendes ut av landet og familien splittes. - De har ikke samarbeidet sier Utlendingsnemnda.

Bygda kjemper for Dorna

Saken om Dorna har skapt et enormt engasjement i Valdres. Søndag kveld arrangerte støttegruppa for Dorna en støttekonsert for familien i Vang kirke .

Banner-aksjon for Dorna i Vang

BANNER-AKSJON: Bygda kjemper for Dorna. Her arrangeres det en banneraksjon.

Foto: Ivar Hagerup

Frem til støttekonserten hadde en aksjonsgruppe med flere titalls barn og voksne bestemt seg for at ingen skal kjøre gjennom Vang kommune uten å få vite om saken. Dermed ble det laget en banneraksjon i bygda .

Også kommunestyret i Vang står samlet om å kreve en ny behandling av saken.

– Vi vet at vedtaket i UNE ble gjort med to mot en stemme og det er tydelig at det er usikkerhet om vedtaket de har gjort er rett, sier ordfører i Vang (Ap), Vidar Eltun.

Hvorfor skal kommunestyret støtte en familie som har trosset å reise ut av landet etter at de fikk endelig avslag i 2006?

– Vi må ta henysn til barnets beste. Dorna har bodd her i 9 år, sier Eltun.

Han sier politikerne forholder seg til lover og regler, men at de stiller spørsmål ved denne avgjørelsen. Det samme gjør biskop Solveig Fiske som mener denne saken også er problematisk for troverdigheten til UNE.

Svekket troverdighet

Biskop Solveig Fiske mener vedtaket om utsendingen av Dorna og hennes familie svekker UNEs legitimitet.

– Slike avslag som vi har sett nå kan bidra til å svekke UNEs legitimitet og også troverdighet blant den norske befolkning, sier hun.

Biskopen har nå altså bedt Utlendingsnemda gjøre om utsendelsesvedtaket.