NRK Meny
Normal

Bent Høie svingte seg med seniorene

De mange seniordanserne i Norge vil ha aktiviteten sin inn på statsbudsjettet. Derfor bød de opp helseministeren til dans på Nes i Ringsaker tirsdag kveld.

Seniordanserne her i landet vil ha aktiviteten sin inn på Statsbudsjettet. I kveld har de derfor bydt opp helseministeren til dans på Stavsjø.

– Jeg må innrømme at jeg er en dårlig danser, men dette er utrolig kjekt, sa helseminister Bent Høie da han besøkte 300 seniordansere i Neshallen tirsdag kveld.

– Dette er fantastisk flott, dette er folkehelse på sitt aller, aller beste smilte helseminister Bent Høie mens hans svingte seg med Bjørg Kolltveit i Seniordans Norge i Neshallen tirsdag kveld.

Hele 300 seniordansere fra sju av kommunene rundt Mjøsa møtt opp til dans tirsdag kveld.

Et av formålene med dagens svingom var å overbevise helseministeren om å bevilge pengestøtte til seniordansen.

– Helseforebyggende aktivitet

Seniordans er et fenomen som kom til Norge via Sverige og Danmark for omtrent 18 år siden, og stammer opprinnelig fra Tyskland.

På norgesbasis er finnes i det i dag 12 000 aktive seniordansere. Bjørg Kolltveit i Seniordans Norge sier denne type dans er forebyggende helsearbeid for eldre.

– Det finnes ingen trening som er så gledesskapende som seniordans. Det er trening for hode og kropp, og ikke minst er det sosiale viktig, sier Kolltveit.

Men per i dag får ikke seniordans noen fast støtte fra staten, noe som ifølge Kolltveit gjør det uforutsigbar aktivitet. Derfor ønsker hun at seniordans skal inn på statsbudsjettet.

– Et annet aspekt er at vi ønsker å få aksept for den helseforebyggende jobben vi gjør, legger Kolltveit til.

Viktig element i ny folkehelsemelding

Bent Høie ønsket ikke å love at seniordans vil få bevilget pengestøtte. Men det han derimot kan love er at seniordansen vil få en viktig plass i den nye stortingsmeldingen om folkehelse som regjeringen legger frem neste år.

– Aktiv alderdom er et sentralt tema i den nye stortingsmeldingen hvor seniordans vil bli behørig omtalt, forklarte Høie.

Helseministeren innrømmer at han ikke er så god til å danse selv, men syntes kveldens svingom i Neshallen ga mersmak allikevel.