NRK Meny
Normal

Barnehageansatt dømt for oppbevaring av over 2000 overgrepsbilder

En tidligere barnehageansatt er dømt til ti måneder i fengsel for å ha hatt store mengder overgrepsbilder og filmer av barn.

Hamar tinghus

FANT PÅ THE GATHERING: Mannen i 40-årene hevdet å ha funnet alle bildene og filmene under datamessen The Gathering. I retten forklarte han at beholdt materialet for å hjelpe politiet med etterforskning.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Ifølge tiltalen var mannen fra Hedmark i besittelse av 2.508 bilder og 125 filmer som skildrer overgrep mot barn, eller viser dem i seksuelle situasjoner og positurer.

I retten ble antallet nedjustert til 2.058 bilder og 69 filmer. Mannen ble i dag dømt til ti måneder i fengsel, hvorav 120 dager sones betinget med en prøvetid på to år.

To pc-er og annet datautstyr er inndratt i saken. Den domfelte mannen har ikke hatt innvendinger mot inndragingen.

Aktor Liv Hilde Nytrøen ville ha mannen dømt til ett år i fengsel, hvorav fire måneder skulle gjøres betinget med en prøvetid på to år.

Tore Famestad

FORSVARER: Tore Famestad er mannens forsvarer.

Foto: ANN-Kristin Mo / NRK

Ville hjelpe politiet

Mannen, som er i slutten av 40-åra, erkjente straffskyld etter tiltalen. Han hevdet han ikke lastet ned noen bilder eller filmer for sin egen del.

Da han forklarte seg i Hedmarken tingrett i forrige uke, sa han at det meste kom fra en DVD han fant utenfor Vikingskipet under The Gathering i 2009. Han hevder han ikke ville ha bildene og filmene selv, og uttalte i retten at han så på overgrepene som forferdelige.

Mannen forklarte at han ville samle og dokumentere materialet, for så å levere det til politiet. Han la til at i ettertid fremstod dette som dumt, og at det i dag kan høres lite troverdig ut.

– Jeg fester ikke lit til historien han drar i det hele tatt, om hvordan dette har skjedd. Men han har erkjent at han har overtrådt grensene ved å være i besittelse av bildene og filmene, sa aktor Liv Hilde Nytrøen i sin prosedyre i retten.

Liv Hilde Nytrøen

AKTOR: Liv Hilde Nytrøen var aktor under rettssaken.

Foto: Mette Finborud Børresen / NRK

Tok bilde selv

Mannen var tiltalt for selv å ha tatt to bilder av barn, men dette nektet han på. Han ble dømt for ett av disse. Retten la også vekt på at ved å laste ned så store mengde overgrepsbilder fra internett, har han bidratt aktivt til spredning av slikt materiale.

I tillegg var det skjerpende at han hadde drevet med dette i over fire år, noe som vurderes som lang tid av retten.

Bildene og filmene skildrer svært grove overgrep av barn, de fleste av dem i førskolealder. Filmene har en samlet tid på 19 timer

Fikk strafferabatt

Mannen ble anmeldt i juni i 2012 av nære familiemedlemmer som hadde funnet bildene. Han ble kort tid etter pågrepet på jobb i barnehagen. Den lange etterforskningstiden var et tema i retten, både aktor og forsvarer vektla dette i sine prosedyrer.

– Dette har tatt unødvendig lang tid. Det betyr at store deler av straffen bør gjøres betinget, sa mannens advokat, Tore Famestad, under rettssaken.

Han mente at sin klient burde dømmes på mildest mulige måte.

I dommen fikk mannen noe strafferabatt som følge av det lange tidsforløpet fra anmeldelse og til dom.

Det har ikke lykkes NRK å komme i kontakt med forsvarer Tore Famestad eller aktor Liv Hilde Nytrøen.