NRK Meny
Normal

Bare 17 el-biler i Innlandet

Det er bare 17 registrete el-biler i Hedmark og Oppland. Samtidig er det bygd opp eller er under bygging 85 ladestasjoner for slike biler.

El-bil

De fleste el-bilene i landet er å finne i de største byene, få på bygda.

Foto: Joel Saget / AFP/Scanpix

Ladestasjonen på Strandtorget kjøpesenter i Lillehammer står helt ubrukt, forteller driftsleder Bjørn Tore Einarsveen.

Der har de reservert to parkeringsplasser til el-biler, der det er mulig å lade bilen gratis. Strømmåleren på Strandtorget viser at de ikke har hatt ETT eneste besøk.

– Vi har hatt ladestasjonene i et drøyt år og det er brukt 0 kilowatt, sier Einarsveen.

Ikke klare for el-biler

Tall fra Energi Norges nettside grønnbil.no viser at det er registrert 7 el-biler i Oppland fylke og 10 i Hedmark. I Oslo og Akershus er det mer enn 1700 slike biler. De fleste el-bilene i landet er altså å finne i de største byene, og det er få på bygda.

Ladestasjon for elbiler

I Innlandet er det det bygd opp eller er under bygging 85 ladestasjoner for elbiler. De fleste står ubrukt i dag.

Foto: Sverre Lilleeng / NRK

Kundene vi møter i en bilforretning i Lillehammer, Lars Bratberg og Ivar Kjærem, er ikke klare til å kjøpe el-bil.

– Jeg bor slik til at jeg trenger en SUV-bil.

– Det kan bli aktuelt i framtida når de får større rekkevidde.

For det er fortsatt begrensa batterikapasitet og terreng-egenskaper på el-bilene. Det gjelder også de mange nye som nå er på vei fra store bilprodusenter.

– For få forhandlere

Men el-bilforeningen, ved generalsekretær Rune Haalan, mener grunnen til at nesten alle el-bilene ruller i de største byene, er at det har vært for få forhandlere rundt i landet.

– I Lillehammer burde det være fullt mulig å kjøre bilene som er på markedet i dag, mener Haalan.

Han mener vi nå står foran en el-bilrevolusjon, når flere store produsenter lanserer egne el-biler.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Kinesisk snøkunst til Beitostølen

    Neste veke kjem ei gruppe med kinesiske snøskulptørar til Beitostølen for å starte arbeidet med eit stort kunstverk i snø, melder OA. I alpinbakken har dei nå laga ein snøhaug på tusen kubikk som dei langreiste kunstnarane skal få boltre seg i. Kunstverket er ein del av avtala som Beitostølen resort har inngått med millionbyen Harbin i Kina.

  • Bil velta mellom Moelv og Brøttum

    Ein bil ligg på sida etter ei utforkøyring på fylkesveg 213 mellom Moelv og Brøttum, like ved Ulvenkrysset, skriv Ringsaker blad. Bilen har treft brøytekanten før han velta inn i vegbana. Politiet var på staden rundt klokka 17 i ettermiddag. Dei har så langt ikkje sett noko til føraren av bilen. Trafikken blir dirigert manuelt forbi staden.

  • Stort underslag for retten

    Tirsdag må en bonde fra Hedmark og en tidligere regnskapssjef i Gartnerhallen møte i retten, tiltalt for å ha underslått 49 millioner kroner fra frukt- og grøntprodusenten. Ifølge førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim er dette en av de mer alvorlige underslagssakene Økokrim har hatt, skriver NTB.