NRK Meny

– Kall meg gjerne flyktningvenn

May Britt Heltorp i Valdres har kjelleren sin full av klær og leker til flyktningbarn. Uten hjelpen fra henne og andre frivillige, ville flyktningene fått det tøffere.

Avhengig av frivillige for å takle flyktningestrømmen

SAMLER TIL FLYKTNINGER: May Britt Heltorp i Fagernes har kjelleren full av klær og leker til flyktninger.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Artikkelen er mer enn ett år gammel.

– Vi hadde ikke klart å skaffe klær og leker til barna uten ved hjelp av de frivillige, sier daglig leder Jarle Magne Lunde ved Valdres Høyfjellshotell.

Valdres Høyfjellshotell i Etnedal kommune i Oppland er plutselig blitt midlertidig hjem for 124 asylsøkere. Ifølge daglig leder Jarle Magne Lunde er de mer eller mindre avhengige av hjelp fra frivillige i området for å kunne takle den nye strømmen av flyktninger og asylsøkere. Mange av dem kom til Norge kun med det de står og går i.

Avhengig av frivillige til å takle flyktningestrømmen

AVGJØRENDE HJELP: Daglig leder ved Valdres Høyfjellshotell, Jarle Magne Lunde, mener hjelpa fra frivillige er helt avgjørende.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

– Hjelpa fra frivillige er helt avgjørende for oss. Det er veldig fint at de hjelper oss, for det er helt klart et behov, sier Lunde.

Klær og leker til barna

I kjelleren til May Britt Heltorp på Fagernes står det pose på pose som er fylt til randen med klær og leker som er samlet inn til asylsøkerne som har kommet i tusentall til Valdres og Norge de siste ukene. Behovet er enormt.

– Her er det masse klær til gutter, dokker og andre leker til barna, sier May Britt Heltorp.

Avhengig av hjelp fra frivillige

FRIVILLIGE HJELPER FLYKTNINGER I VALDRES: Kjelleren til May Britt Heltorp på Fagernes bugner av klær og leker til flytningebarn.

Foto: Sigrid Havig Berge

Hun viser oss rundt i kjelleren sin som bugner av innsamlede klær og leker til flyktningebarna. Men det er andre ting som er minst like viktig, mener Heltorp. Bruk tida på dem, vær en venn, sier hun.

– Vi ønsker å bruke vår egen tid og å være en sånn...ja kall det en flyktningvenn.

– Dette er flott å se

Ved ankomst til Norge får alle utlevert ei klespakke bestående av en joggedress, ei varm jakke og et par sko. Det skal holde til asylsøkerne får plass i et mottak. Med den ekstraordinære situasjonen som har oppstått nå, tar det lenger tid enn normalt før de får plass i et mottak. Derfor setter regiondirektør i UDI, Siv Kjelstrup, pris på hjelpa de frivillige gir.

– Det er flott å se dette engasjementet. Og det er til veldig god hjelp for oss som skal etablere de midlertidige mottakene, sier Kjelstrup.

Glad for hjelpa

Avhengig av frivillige for å takle flyktningestrømmen

GLAD FOR HJELP: Sirwan Saleh fra Irak er glad for hjelpa som frivillige gir.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Sirwan Saleh fra Irak er en av dem som bor på mottaket i Etnedal nå. Han er veldig glad for klærne han har fått fra frivillige i Valdres.

– Dette hjelper oss veldig, sier Saleh.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Bil brant opp i Brumunddal

    En bil ble utbrent i nærheten av et bolighus i Brumunddal. Huset fikk minimale skader, ifølge politiet. Ingen ble skadet.

    Laster Twitter-innhold