NRK Meny
Normal

Åpner hjerte og hjem julaften

– Jeg har selv kjent på hvor vanskelig julaften kan være, sier trebarnsmor Gro Anette Holseter.

utedame

UTRADISJONELL JUL: Gro Anette Holseter åpner døra til heimen for ukjente på julaften.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

– Vi dekker opp langbord og serverer tradisjonell julemiddag. Og seinere blir det gaver til alle som kommer, og kanskje vi får besøk av nissen også.

Det sier Gro Anette Holseter fra Kongsvinger. Nå er hun og barna hennes på 25, 22 og 13 år på utkikk etter noen de kan invitere hjem på julaften. Noen som av økonomiske og sosiale årsaker ønsker seg noen å feire julaften sammen med.

Biskop Solveig Fiske

- HJERTEVARME: Biskop Solveig Fiske er imponert over familien Holseters gjestfrihet

Foto: Frode Meskau / NRK

Engasjementet til familien Holseter treffer midt i hjertet til Hamar-biskop Solveig Fiske, som er imponert og berørt.

– Dette uttrykker en hjertevarme som jeg kjenner det er sterkt å høre om. Å vise gjestfrihet på den måten er jo nettopp i samsvar med julas hovedbudskap, sier biskopen.

– Veldig spent

For Gro Anette er den utradisjonelle julefeiringa ikke et resultat av en spontan innskytelse.

– Jeg har tenkt på det i mange år, men ikke turt å gjøre det. Men jeg liker ikke tanken på at noen må sitte aleine. Det er det mange som gjør hele året, men det er ekstra sårt i høytider da.

På Facebook la hun ut følgende status: "Mangler du og barna dine noen å være sammen med på julaften? Kanskje dere har lyst til å komme til oss?"

– Det er foreløpig ingen som har tatt kontakt og sagt de vil komme, men jeg har fått masse respons på innlegget mitt. Jeg er veldig spent, men gleder meg virkelig til å få julebesøk. En fire-fem stykker har vi i hvert fall plass til.

De siste åra har flere åpna hjemmene sine eller jobba som frivillig for julaftenarrangementer.

Sjøl kjent på følelsen

dama

GLEDER SEG: Gro Anette stiller med sine tre barn og hunden, og er klar på at besøk av noen som trenger det gjør julaften bedre.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Gro Anette har selv kjent følelsen av å trenge hjelp for å få til julefeiringa.

– Ja, det har jeg opplevd. Vi har aldri sitti aleine julaften, men det å ha dårlig råd er en vond ting i jula, og det har jeg opplevd.

Hamar-biskopen sier mange viser et engasjement for andres ve og vel i jula, men at familien Holseters ønske om å åpne hjemmet er spesielt sterkt.

– Det som er så sterkt med denne historien er jo at hun inviterer noen som trenger et sted å være, som hun ikke en gang kjenner. Det er jo en spesiell og sterk måte å vise gjestfrihet på, sier Solveig Fiske.

Holseter og de tre barna hennes vil dele av det de har, og håper at noen trår over det de kanskje synes er en høy terksel, og tør ta kontakt.

– Da kommer de til noen som blir veldig glade for å få besøk, sier Holseter.