NRK Meny
Normal

Anklages for omsorgssvikt

En familie i Os i Hedmark beskylder kommunen for omsorgssvikt og medisinsk feilbehandling. Helsetilsynet er nå koplet inn i saken.

Os kommune i Hedmark
Foto: Torvild Sveen / NRK

Et familiemedlem er bosatt i en kommunal omsorgsbolig, og familien har via sin advokat rettet veldig sterke beskyldninger mot kommunen.

Det bekrefter rådmann Jon Ola Kroken i Os kommune.

Kommunen er nå bedt av Helsetilsynet om å redegjøre for hva som har skjedd i saken.

Tar saken på alvor

- Vi tar beskyldningene med det største alvor, sier rådmann Jon Ola Kroken i Os kommune.

Tidligere denne uka fikk brev fra Helsestilsynet i Hedmark med beskjed om at det har blitt opprettet en såkalt tilsynssak mot kommunen. Det betyr at Helsetilsynet vil vite i detalj hva som har skjedd i denne spesielle saken.

Bakgrunnen er at en familie i Os er misfornøyde med pleie og helsetjenesten kommunen yter. Et familiemedlem har spesielle pleiebehov, og er bosatt i en kommunal omsorgsbolig.

Helsetilsynets nettside
Foto: Torvild Sveen / NRK

Ingen detaljer

Rådmannen vil ikke fortelle hva slags omsorgstilbud denne brukeren får, og viser til at i en så liten kommune blir det fort kjent hvem det handler om hvis opplysninger blir for detaljerte.

Men etter det NRK forstår skal det dreie seg om et barn, og at det er vedkommendes foreldre som har klaget på kommunen.

Familien har altså engasjert en advokat og har via ham lagt frem påstander både om omsorgssvikt for barnet og medisinsk feilbehandling.

- Vil samarbeide

Rådmann Jon Ola Kroken beskriver anklagene som veldig alvorlige for kommunen.

- Vi akter ikke å neglisjere at Helsetilsynet har opprettet en tilsynssak her. Vi vil sørge for at de får innsyn i alle forhold i denne saken og gi svar på det Helsetilsynet. Anklagen går på at vi skal ha utvist omsorgssvikt over tid, sier Kroken.

Vil høre på alle

Fylkeslege Trond Lutnæs i Hedmark sier til NRK at de har bedt om å få uttalelser fra alle pleie eller helsearbeidere i Os kommune som er involverte i saken.

Dessuten vil fylkeslegen ha oversendt alle medisinske journalpapirer for barnet. Deretter skal Helsetilsynet vurdere om foreldrene har rett, altså at Os kommune har sviktet i omsorgen for barnet.

Rådmannen i Os sier saken føles belastende, men mener likevel det er riktig av foreldrene å fremme en slik sak så lenge de er misfornøyde.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Alle hadde skrapt ruta

    Politiet i Elverum hadde i dag tidlig kontroll av om folk kjørte med isfrie ruter. Resultatet var oppløftende for alle de 59 som ble stoppet hadde brukt iskrapa godt.

  • Ny fysisk trener i KIL

    Kongsvinger har ansatt italienske Lidio Melis som ny fysisk trener i klubben. Han vil også få ansvar for utviklingsavdelingen i klubben og for ernæring. Det melder Glåmdalen.

  • Åpnet for normal trafikk igjen

    Riksvei 3/25 er åpnet igjen for normal trafikk ved Terningmoen i Elverum etter at et kjørefelt har vært stengt på grunn av asfaltarbeid. Det har i morgentimene vært lange køer både til og fra Elverum.