NRK Meny
Normal

Angrepet kan få konsekvenser for barnevernet over hele landet

Det som skjedde under det dramatiske angrepet på to barnevernsansatte på Otta kan få konsekvenser for sikkerheten i barnevernet over hele landet.

Rådmann Kaia Eide Drønen

Rådmann Kaia Eide Drønen sier tiltakene som er planlagt rundt skjerpet sikkerhet for de ansatte, nå vil bli iverksatt så fort som mulig.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

Se video nederst i saken!

Fagorganisasjonen, som organiserer mange barnevernansatte, vil etter den dramatiske episoden på Otta jobbe for å skjerpe sikkerheten på alle barnevernkontorer i landet.

Sikkerheten til ansatte i NAV ble mye diskutert i august etter at en ansatt på NAV Grorud i oslo ble drept på jobb. Forbundsleder Mimmi Kvisvik sier de vil ta initiativ til en gjennomgang.

– Vi tror det kan være hensiktsmessig å gjøre noe tilsvarende for barnevernet. Vi ser bredt på hva det er vi må gjøre for å forebygge vold og trusler i tjenesten, både gjennom bemanning, kompetanse, organisering og lederskap, sier hun.

Sparket og slo

Det var fredag i forrige uke at en 29 år gammel mannen sparket og slo to kvinnelige ansatte i Sel og Vågå barnevernstjeneste inne på deres eget kontor. Dette skal ha skjedd etter at han vite at hans barn skulle omplasseres, og hendelsen fant sted fredag forrige uke.

To polititjenestemann skal ha sittet i nærheten og fikk stoppet det voldsomme angrepet.

– De satt inne på kantinen vår, og kom raskt til unnsetning, forklarer rådmann i Sel, Kaija Eide Drønen.

Den ene kvinnen som ble angrepet av mannen var gravid. Hun ble utskrevet fra sykehuset samme dag. Den andre var ifølge sykehuset Innlandet fortsatt innlagt i dag, med moderate skader.

Varetektsfengslet i fire uker

Politiet begjærte mannen varetektsfengslet i fire uker i fengslingsmøtet i Lillehammer mandag ettermiddag. På Otta har kommuneledelsen hatt møte med de ansatte i Sel og Vågå barneverntjeneste mandag.

– Vi har jobbet med tiltak for å bedre sikkerheten en stund allerede og flere tiltak er under planlegging. Dette arbeidet vil naturlig nok bli framskyndet nå, sier ordfører i Sel kommune, Dag Erik Pryhn.

Hadde planlagt sikkerhetstiltak

Kommunen skal ha planlagt en del sikkerhetstiltak, blant annet å skifte glass i dører og installere kortlås på flere dører.

– Det er klart at vi kunne ønske at disse tiltakene allerede hadde vært på plass nå, men de er under planlegging, nå må vi få dette på plass så raskt som mulig, sier rådmann Drønen.

Reidar Sanden er Deltas hovedtilltisvalgt for de to som ble skadd. Han sier det er uvirkelig det som skjedde i rådhuset på Otta. Han er fornøyd med hvordan kommunen nå tar tak i sikkerheten.

– Vi har hatt møter med kommunen i dag, og jeg har stor tiltro til at Sel kommune nå tar tak i dette og iverksetter tiltakene som er planlagt, sier Sanden.

De ansatte i barnevernet i Sel møttes igjen i dag etter det dramatiske angrepet på to ansatte fredag.

Kommuneledelsen har mandag hatt møte med de ansatte i Sel og Vågå barneverntjeneste.