Hopp til innhold

Far angrep barnevernansatte på Otta

En far gikk til angrep på to ansatte i barnevernet på Otta fredag. De to kvinnene ble slått ned og skadet. – Det var meget dramatisk, sier lensmann Ragnar Andreassen i Sel.

Ragnar Andreassen, lensmann i Sel.

- Mannen var veldig aggressiv, sier lensmannen i Sel, Ragnar Andreassen.

Foto: Torvild Sveen / NRK

De to kvinnene ble sendt til sykehuset på Lillehammer etter å ha blitt angrepet inne på et kontor på arbeidsplassen sin fredag formiddag. Den ene kvinnen er lederen på barnevernskontoret.

Kvinnene ble angrepet av en far som hadde fått beskjed om at barnet hans skulle omplasseres.

– Mannen ble veldig aggressiv, stakk av fra møterommet, og gikk til angrep på de to inne på et kontor, forteller lensmann i Sel, Ragnar Andreassen.

Fortsatte å gå løs på dem etter at de var slått ned

Politiet var på forhånd tilkalt av frykt for at noe slikt kunne skje, men befant seg i et annet rom da mannen gikk til angrep. Årsaken til dette var at man ikke ønsket å provosere noen unødig.

De kom raskt til og fikk heldigvis hindret mannen i å gjøre enda mer skade. Men spesielt den ene kvinnen fikk allikevel tydelige skader. For mannen fortsatte å gå til angrep etter at han hadde slått dem ned, sier Andreassen.

Mannen er avhørt og sitter i varetekt i Lillehammer.

– Dette er en veldig alvorlig sak, og det blir uansett en offentlig påtale, sier han.

Moderate skader

Sykehuset opplyser til NRK lørdag morgen at den ene kvinnen ligger til observasjon på sykehuset med moderate skader, og vil få videre behandlig for det.

Den andre ble utskrevet fra sykehuset fredag kveld.

De ansatte er redde

Lensmannen sier at situasjonen skapte frykt også hos de andre ansatte ved barnevernet.

– Det er klart at ansatte i det offentlige er utsatt når de skal meddele negative vedtak. Og vi har bistått barnevernet mange ganger, men noe slik har vi aldri opplevd. Dette var veldig dramatisk, sier Andreassen.

Ordfører i Sel, Dag Erik Pryhn, sier at de ansatte ved barnevernskontoret blir ivaretatt blant annet av det kommunale kriseteamet.

Alle følges opp gjennom helga

– Det psykososiale kriseteamet har vært i arbeid fra første stund og vi har oppfølging gjennom helga av både ansatte og familiene til ansatte.

Også familien som var direkte involvert i saken med barnevernet får oppfølging.

Kart Otta

Angrepet på de to barnevernsansatte skjedde på Otta i Gudbrandsdalen.

Foto: Illustrasjon

– Det er mange personer som er involverte her, både direkte og indirekte, så vi bruker de ressursene som trengs nå gjennom helga, sier Dag Erik Pryhn.

Barnevernet hadde selv definert dette som en risikosituasjon og derfor var altså politiet allerede til stede da angrepet skjedde. Ordføreren vil ikke konkludere om sikkerheten var god nok ennå.

– Jeg vil ikke felle noen dom over beredskapen i denne situasjonen, men jeg er jo svært glad for at politiet var til stede da, for ellers kunne vi nok fått et resultat som var enda verre enn det vi nå opplevde, sier Pryhn.

Blir sittende i varetekt

Mannen som angrep de to kvinnene er i slutten av 20-åra. Han er opprinnelig fra Kongo, men familien har bodd på Otta i lengre tid.

Han ble pågrepet og fengslet umiddelbart etter hendelsen på fredag og sitter fortsatt i varetekt. Han blir trolig fremstilt for varetektsfengsling på mandag.

– Han blir sittende her gjennom helga og skal avhøres i løpet av dagen i dag, sier operatør hos operasjonssentralen hos politiet i Gudbrandsdal, Trygve Ulset.

Framskynder sikkerhetstiltak

Ordføreren i Sel, Dag Erik Pryhn, sier de jobber med å bedre sikkerheten for de ansatte i kommunen, og at dette arbeidet nå blir fremskyndet.

– Vi har gjort noe og ytterligere tiltak er under planlegging. Det arbeidet vil naturlig nok bli framskyndet nå, sier Dag Erik Pryhn.

Det vil bli endringer i hvordan publikum tas i mot i Sel kommune. Det går på både fysiske tiltak, varslingssystemer og andre rutiner.

– Vi må dessverre innse at det må bli mindre tilgjengelighet. Slik har det blitt, sier ordføreren.