Her faller Andreas baklengs 4,5 meter ned på betonggulvet

HUNDERFOSSEN (NRK): Studenten ble hardt skadd etter å ha falt over et gelender på museumsbesøk. Nå krever han erstatning fra museet, og i dag var han tilbake på ulykkesstedet.

FALLET: Bildene fra museets overvåkningskamera viser at Andreas lener seg bakover mot duken for å ta bilde av kameraten.

Det er snart fire år siden ulykken som forandret livet hans. Han var på skoletur for å se på museets utstilling med Lamborghini-biler.

24-åringen lente seg mot det han trolig trodde var en vegg, men som viste seg å være en såkalt molton-duk. Han tippet bakover, falt og slo hodet i betonggulvet i etasjen under.

Han fikk alvorlige og livstruende hodeskader.

Store skader i hovudet

ALVORLIGE SKADER: Andreas fikk livstruende hodeskader etter ulykken.

Foto: privat / nrk

Rettssaken startet i Sør-Gudbrandsdal tingrett på onsdag, og fortsatte torsdag med befaring i Norsk vegmuseum på Hunderfossen ved Lillehammer.

– Det var rart å være her igjen. Det var langt ned, sier Andreas Strøm etter å ha sett på ulykkesstedet.

Krever erstatning

Andreas er delvis arbeidsufør og legene sier han aldri vil kunne ha en fulltidsjobb. Etter ulykken har han fått epilepsi.

– Ulykken har gjort helomvending på livet. Jeg har mista førerkortet og kan ikke gå på byen, sier Andreas, som nå er 27 år.

Norsk vegmuseum er underlagt Samferdselsdepartementet og søksmålet retter seg mot Staten. Det er foreløpig ikke klart hvor høyt erstatningskravet blir.

I retten

I RETTEN: Andreas Strøm og hans advokat Trond Walmsnæss Wehn i tingretten på Lillehammer.

Foto: Arne Sørenes / NRK

– Her har museet skjult et alvorlig faremoment. Duken så ut som en vegg, sier Strøms advokat Trond Walmsnæss Wehn.

Strøm selv husker ingen ting av hendelsen.

– Erstatning vil bety at jeg får økonomisk trygghet, fordi jeg tjener mindre og kommer til å tjene mindre enn jeg kunne gjort, sier Strøm.

Museet avviser ansvar

Motparten mener Strøm selv må ta ansvaret for det som skjedde.

Advokat Arne Johan Dahl, som representerer Staten, vil ikke kommentere saken mens den pågår, men la ned påstand i retten om at Staten må frifinnes fra kravet om erstatning.

– Vi er ikke enige i at utformingen av utstillingen «innbød» til å sitte på rekkverket, og heller ikke at duken ga inntrykk av at det var en fast vegg bak rekkverket, skriver han i sluttinnlegget i saken.

Tilbake på ulykkesstedet

TILBAKE PÅ ULYKKESSTEDET: Det er rart å være tilbake, sier Andreas Strøm.