NRK Meny
Normal

Advarer unge mot promillekjøring

Renate Haugom mistet lillesøsteren i en trafikkulykke, bare 20 år gammel. Nå ønsker hun å dele historien med andre, for å forebygge framtidige ulykker.

Renate Haugom

Renate Haugom håper på å kunne hjelpe andre, gjennom å dele sin egen historie.

Foto: Odd Ragnar Lund / NRK

– Det tapper meg for mye energi, men gir meg samtidig mye.

Renate Haugom sitter på en benk i nærheten av Løten ungdomsskole. Snart skal hun fortelle elever ved skolen om hennes erfaringer med hvor ille det kan gå i trafikken.

Dobbel ulykke

I 2010 ble lillesøster Evida ble påkjørt av en fyllekjører. En jevnaldrende gutt med 1,2 i promille kjørte på Evida, bare to til tre km fra hjemmet i Ringsaker. Begge ble sendt til Ullevål, hvor legene ikke gode nyheter til Evidas foreldre. Det var ingenting de kunne gjøre.

Mot alle odds overlevde hun, og kom seg litt etter litt tilbake til hverdagen. Familien kunne puste lettet ut.

Men halvannet år seinere ble Evida nok en gang rammet av en alvorlig ulykke i trafikken. På veg hjem fra jobb kolliderte hun med en møtende lastebil. Teorien var at hun hadde sovnet bak rattet. Denne gangen overlevde hun ikke.

Håper på å kunne hjelpe

Nå reiser Renate rundt og forteller søsterens historie, i forsøk på å øke bevisstheten rundt promillekjøring blant ungdommer.

– Nå må jeg bruke dette for å komme meg videre, samtidig som jeg kanskje kan hjelpe andre med å fortelle om sorg og en forferdelig situasjon, sier Renate.

Se reportasjen her:

Først ble hun påkjørt av en fyllekjører og alvorlig skadd. Da livet smilte igjen, omkom hun i en møteulykke bare 20 år gammel. Nå reiser storesøsteren hennes rundt og forteller hennes historie, og advarer andre mot promille og bilkjøring.

Bildene av Evida på sjukehuset og bilvraket hun ble hentet ut av den fatale kvelden i 2012, gjør inntrykk på elevene.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ny spiller til Storhamar håndball

  Storhamar håndball har signert juniorlandslagsspiller Guro Nestaker fra Oppsal. Det skriver klubben i en pressemelding. 19 år gamle Nestaker er opprinnelig fra Gjøvik. Venstrebacken har skåret 178 mål på 52 kamper for juniorlandslaget.

 • Lastebil veltet på Dokka

  En lastebil har veltet over på siden på fylkesvei 33 ved Nordsinni på Dokka. Ingen skal være skadet. Politiet melder på Twitter at det er glatt på stedet. Bergingsbil er på vei og trafikken blir dirigert manuelt.

 • Rekordvern av skog

  Regjeringen har i dag vernet en rekke skogområder i Hedmark og Oppland. Skogområdene ligger i kommunene Sør-Odal, Stor-Elvdal og Åsnes i Hedmark, og kommunene Sel, Nord-Fron, Gjøvik, Nordre Land, Østre Toten, Etnedal, Nord-Aurdal, Gran og Lunner i Oppland. Totalt ble 49 nye skogområder i ti fylker vernet i dag.

  Gammel granskog i Engerdal
  Foto: OLE MARTIN SPONBERG / NRK