NRK Meny
Normal

Advarer mot stor skredfare

Store mengder med nysnø gjør at det er stor skredfare i fjellet. NVE ber folk være forsiktige.

Snøskred ved Dalholen

NVE advarer nå mot stor skredfare i fjellet. Arkivfoto av snøskred ved Dalholen i Folldal i mars 2013.

Foto: Solveig Slåen

– Det har falt veldig mye snø i løpet av den siste tida. Denne snøen er ustabil før den har fått satt seg, den trenger tid på å binde seg sammen for å bli mer stabil, sier skredvarsler Odd Arne Mikkelsen i Norges vassdrags- og energidirektorat.

NVE advarer nå mot stor snøskredfare i fjellet. Kommende uke har Oslo og Akershus vinterferie, og skredeksperter ber folk være forsiktige.

– Gå etter kunnskapsnivå

– Når det blir temperaturstigning vil skredfaren øke, men siden det har vært mildt et par dager, vil prosessen med at snøen setter seg gå fortere, så akkurat nå er det gunstig.

Mange bruker helga til å gå på ski. Mikkelsen oppfordrer folk til å holde seg i terreng de er kjent med.

– Det å ferdes i fjellet nå er krevende. Man må ha kunnskap og erfaring for å bedømme hvor det er skredfare nå, så det finnes ingen enkle tips til dem som oppsøker bratt terreng over 30 grader. Det er enklere for dem som følger oppmerkede løyper, der er stort sett de fleste trygge.

Søndag morgen gikk det et skred ved mellomstasjonen i Kvitfjell, som målte 100x150 meter. Letemannskaper fant skispor som gikk inn i skredområdet, men søndag ettermiddag ble det klart at ingen personer var rammet.

– Skredet gikk antakelig 4–6 timer før vi fikk beskjed. Det ble satt i gang omfattende søk, og det er nå helt klart at ingen personer har vært involvert. Hva som utløste det har vi ingen opplysninger om, sier operasjonsleder i Gudbrandsdal politidistrikt, Geir Stavheim.

Flere ganger i vinter

Mannskaper fra Røde Kors, Norsk Luftambulanse, Norske Redningshunder, politiet og ansatte i anlegget. lette i snømassene søndag. Det er ikke første gang

– Det har gått skred i dette området tidligere, så faren er nok ikke over der. Det er skummelt for dem som kjører utenfor løypene i Kvitfjell, det er kjempeviktig at folk lyttes til rådene, sier Stavheim.

Det er ikke første gang i vinter at det meldes om stor skredfare i Hedmark og Oppland.

– Det har kommet mye snø etter jul på Østlandet, i de periodene hvor det har snødd mest, har det vært tilsvarende som nå, sier Mikkelsen

Skientusiaster trenger ikke sky løssnøkjøring, men vær obs og opptre etter kunnskapsnivået, lyder rådet fra skredvarsleren.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Fengslet i fire uker

    Mannen og kvinnen som er siktet for ha hensatt en person i hjelpeløs tilstand, etter at en kvinne ble funnet død i Kongsvinger tirdag, er varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud. Kjennelsen falt i Glåmdal tingrett i ettermiddag.

  • Fikk overrakt 66 000 kroner

    Maren Lundby fikk i dag 66 000 kroner under en tilstelning på Bøverbru skole i Vestre Toten, melder Oppland Arbeiderblad. Under OL valgte hun en dyrere flybillett for å være så opplagt som mulig. Det ble derfor startet en innsamling for henne.

    Maren Lundby
    Foto: Ole Martin Sponberg / NRK