Hopp til innhold

Adopterte naboens føll og ble en hestefamilie på tre

Da hoppa døde, ble det to dager gamle føllet adoptert av nabohoppa og hennes føll. – Nå lever de sammen som en familie. – Det er så koselig å se.

Ei hoppe adopterte et føll og har nå to

BEHANDLER FØLLET SOM SITT EGET: Hoppa "Beauty" behandler adoptivføllet som sitt eget.

Foto: Privat

I havninga hos Maja Myhre på Skreia i Østre Toten springer to føll rundt hoppa. Blir de sultne får de begge die. De løper etter hverandre og dulter lekent i hverandre. De har vært sammen en drøy uke nå, etter at nabohoppa døde og etterlot seg et føll. Maja hadde ei hoppe som hadde fått føll en måned tidligere. Nå lever de sammen som en familie på tre.

Gode råd var dyre

– Vi fant ut at vi måtte prøve det som prøves kunne. Vi var ikke sikre på at hoppa mi ville akseptere et føll til når hun hadde sitt eget, men det ha gått over all forventning, sier Maja.

Hoppa til nabo Aage Mathisen fikk tarmslyng og måtte avlives. Dette var en sein fredag kveld og gode alternativer for et føll som plutselig ble alene var ikke så mange.

– Vi tok med hoppa mi og føllet inn i stallen til føllet som nettopp hadde mistet moren sin. Føllet vrinsket for å få kontakt med den døde moren, da svarte hoppa mi. Hun gikk bort og snuste på det, strøk det over ryggen og lot det die. Hun behandlet det som sitt eget fra første stund.

Aage Mathisen og Maja Myhre

BLIR TATT VARE PÅ: Aage Mathisen er glad for at Maja Myhre og hestene hennes tok til seg føllet da hoppa hans døde. – Godt å se, sier han.

Foto: Privat

Sjalu "storebror"

Litt verre var det med "storebror" som plutselig måtte dele med et annet føll.

– Han beit og dytta og var ikke helt fornøyd med å måtte dele på moren, men nå går det veldig fint, sier Maja.

Aage Mathisen er takknemlig for at naboen stilte opp.

– Maja har et hjerte av gull. Det er mulig det smitter over på hestene og at det er derfor de tok til seg føllet, sier Aage.

Han er glad for å slippe å måtte flaske det opp. Det krever mye tid.

Hester

SAMMENSVEISET FAMILIE: Hoppa "Beauty" og de to føllene er blitt en sammensveiset familie i løpet av en uke sammen.

Foto: Privat

– Dette spiller også en rolle økonomisk. Jeg driver med oppdrett av hester og er i oppstarten. Det er aller best at hester blir oppdratt av hester, og ikke blir oppdratt av mennesker, da blir de ofte krevende, sier Aage.

Cecilie Mejdell som er seniorforsker og fagansvarlig for blant annet hest ved Veterinærinstituttet, støtter ham i det.

– Det har vist seg at hester som blir flasket opp og er blitt oppdratt av mennesker, ofte blir litt krevende og bortskjemte. De kan bli litt frekke og kan bli aggressive mot mennesker når de kommer i puberteten. Det er bedre å lære seg hesteoppførsel og hestespråk, sier hun.

Også fysiologisk er det bedre for hestene å die, mener veterinæren.

Cecilie Mejdell

SENIORFORSKER: Cecilie Mejdell, seniorforsker ved Veterinærinstituttet.

Foto: Veterinærinstituttet

– Da kan de die når de vil. Det er krevende å flaske opp et føll hvis man må gi mat mange ganger i løpet av hele døgnet.

Cecilie Mejdell sier at det ikke er uvanlig at dyr adopterer andre dyr, men at det ikke er så vanlig at en hoppe som har et føll tar til seg et føll til.

– Men det er veldig hyggelig når det går så fint, sier hun.