Hopp til innhold

– Flere barn kan leve et aktivt liv med riktig utstyr

Det å være i aktivitet har positive effekter for både helse og trivsel. Men mange barn og unge med funksjonsnedsettelser får ikke deltatt på aktiviteter.

Berit Gjessing

RIKTIG UTSTYR KAN VÆRE AVGJØRENDE: Bente Gjessing er fysioterapeut ved helsesportssenteret på Beitostølen og har forsket på barn og unge med funksjonsnedsettelser og fysisk aktivitet. Hun mener riktig, tilrettelagt utstyr er avgjørende for at mange kan være fysisk aktive.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Det å kunne klare seg selv og være i aktivitet sammen med venner er viktig for de fleste barn og unge. Men uten riktig utstyr blir de som har funksjonsnedsettelser ekskludert fra mange turer og aktiviteter.

På Beitostølen helsesportsenter tilbys tilrettelagte aktiviteter for barn, unge og voksne med funksjonsnedsettelser.

Berit Gjessing jobber som fysioterapeut på senteret, og hun har kartlagt hvilke behov de unge har for hjelpemidler og deres erfaringer med utstyret.

Gjessing konkluderer med at barn og unge med funksjonsnedsettelser vil være mer aktive hvis de har godt nok utstyr.

Marte Wang Myrvang

– Jeg følte at jeg er vanlig, som alle andre, sier 14-år gamle Marte Wang Myrvang, som ved hjelp av en tilrettelagt sykkel kunne ta seg en tur på egen hånd.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Får en stor aktivitetsglede

Fysioterapeuten har levert en masteroppgave om hvilke effekter godt tilrettelagt utstyr har for å få barn og unge med funksjonsnedsettelser i aktivitet. Dette er et område som det har blitt forsket lite på tidligere.

Ifølge Gjessing sa flere av barna og ungdommene, som hun har snakket med, at godt utstyr ofte utgjør forskjellen på om de kan delta i aktiviteter eller ikke.

– Derfor setter de jo stor pris på å kunne være med familien og ikke minst vennene på en sykkeltur eller lignende aktiviteter, forklarer Gjessing.

Og tilbakemeldingene som fysioterapeuten har fått fra dem som har kunnet bli med på for eksempel sykkeltur uten assistanse, er at følelsen av å kunne mestre aktiviteten på egen hånd gir dem noe ekstra.

– Mange opplever at de ikke klarer å bli med på alt som alle andre kan. Når de da opplever å klare å sykle på egen hånd så gir det en utrolig aktivitetsglede, sier Gjessing.

De som ofte har behov for assistanse for å delta får også muligheten til å bli mer selvstendige med det rette utstyret mener Gjessing.

Riktig utstyr avgjørende for funksjonshemmede

Disse syklene er tilrettelagt personer med funksjonsnedsettelser.De har tre hjul og en motor som bidrar.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Litt flaut med sykkelen

14 år gamle Marte Wang Myrvang fra Hamar er født med sykdommen Arthrogryposis multiplex congenita (AMC). Sykdommen gjør at senene i armene og bena er for korte. Dermed trenger hun hjelpemidler for å kunne delta i fysiske aktiviteter.

Under oppholdet på Beitostølen helsesportsenter har 14-åringen fått prøve ut flere forskjellige hjelpemiddler, blant annet en elektrisk sykkel med tre hjul.

– Det var ganske morsomt. Men det blir også litt flaut å sykle på en sånn sykkel hjemme, tror Myrvang.

Men hun legger til at hun bare må lære seg og ikke bry seg om at sykkelen hennes er litt annerledes enn vennenes. Og Myrvang synes det er deilig å få sykle på egen hånd.

– Da føler jeg at jeg er vanlig, som alle andre.

Må tilrettelegge utstyret

Å være i fysioterapeut er positivt både for helse og for trivsel. Og jo mer aktiv man er som barn jo bedre er grunnlaget for at man er aktiv også som voksen, sier Gjessing.

Fysioterapeuten mener derfor det må satses på å gi barn og unge med funksjonsnedsettelser muligheten til å være i fysisk aktivitet, også uten trenge assistanse.

– Jeg mener det er viktig at vi må bli flinke på å skaffe de rette aktivitetshjelpemidlene til de enkelte bana og ungdommene slik at de også kan delta,