NRK Meny
Normal

Etterforsker: – Mannen har forklart hvor han gjemte liket

En 60 år gammel mann tilsto nylig til politiet at han drepte sin kjæreste for 22 år siden. Nå har han i avhør forklart detaljene rundt drapshandlingen, og hvor han gjemte liket.

Aktor, politiadvokat Sturla Henriksbø

Det er politiadvokat i Oslo politidistrikt Sturla Henriksbø som leder etterforskningen i saken hvor en 60-årig har tilstått at han drepte sin samboer 22 år tilbake. Detaljene rundt drapshandlingen er nå kommet frem i avhør, bekrefter politiadvokaten.

Foto: Svein Olsson/NRK

Det var VG som først skrev at en mann i 60-årene kontaktet lensmannskontoret i Våler i begynnelsen av november, for å tilstå et drap på sin daværende samboer, fra helt tilbake i 1992.

I etterkant av tilståelsen ble mannen fraktet fra Våler inn til Ullevål sykehus, og 6. november ble han pågrepet og siktet for drap av politiet i Oslo.

Nå sier politiadvokat og etterforskningsleder ved Oslo politidistrikt, Sturla Henriksbø, at mannen i avhør har innrømmet detaljene rundt drapsgjerningen.

– Den siktede saken har gitt en detaljert beskrivelse både av drapshandlingen og hvor han skal ha gjemt liket etterpå, sier Henriksbø til NRK.

Vil ikke røpe detaljene

Etterforskningslederen sier at det nå vil legge føringen for politiets arbeid.

Sturla Henriksbø

Politiadvokat Sturla Henriksbø sier at troverdigheten til den siktede mannen styrkes av at det antatte drapsofferet ikke har etterlatt seg offentlige spor i tiden etter han hevder drapet fant sted.

Foto: Dina Johnsen / NRK

– Vår etterforskning tar naturlig nok utgangspunkt i hans forklaring. Men vi holder alle muligheter åpne og ser også på andre alternativer.

Politiet vil ikke på nåværende tidspunkt gå ut med detaljene i den siktede mannens forklaring, heller ikke gi detaljerte personopplysninger om de to.

Men selv om den antatt drepte kvinnen fortsatt ikke er funnet, anser politiet mannens forklaring som troverdig.

– Troverdigheten til forklaringen hans styrkes av at personen han tilstår at han har drept ikke har etterlatt seg noen spor i offentlige registre siden det samme tidspunktet, og da sannsynligvis forsvunnet samtidig, sier Henriksbø.

Han forteller at politiet nå jobber bredt for å finne sannheten i saken.

– Vi gjør ulike undersøkelser. Vi avhører alle vi mener er relevante personer, og vi går gjennom gamle registre og systemer. Og vi gjør selvsagt søk i området hvor mannen forteller han har gjemt liket, sier politiadvokaten.

Ingen har meldt henne savnet

Den siktede mannen skal ifølge VG ha bodd sammen med kvinnen i en leilighet på Grünerløkka, og hun forsvant sporløst.

Hele 22 år senere er hun fortsatt å finne i offisielle registre, som en 59 år gammel kvinne fra Oslo, uten fast bopel. Men til tross for at det er 22 år siden kvinnen sist ble sett i live, har ingen meldt henne savnet.

Etterforskningsleder Sturla Henriksbø vil imidlertid ikke si noe om mulige årsaker til dette.

– Det ønsker jeg ikke å spekulere noe nærmere i. Men det er altså ikke kommet noen savnet-melding til politiet i de årene som har gått.

Ønsker kontakt med pårørende

Politiet har heller ikke hittil lyktes med å komme i kontakt med kvinnens pårørende. Dette er imidlertid noe politiet vil jobbe for fullt med å oppnå i de kommende dagene.

– Det er et hovedmål for oss å identifisere eller lokalisere pårørende eller familie til den antatt drepte personen. Vi ønsker også å kartlegge alle omstendighetene rundt forsvinningen, slik at vi kan verifisere om det den siktede mannen har sagt stemmer.

Det var under et besøk på moren sin grav i en kirkegård i Våler at mannen bestemte seg for å tilstå drapet, ifølge VG. Han skal under besøket ha opplevd at moren ga ham beskjed om at det var riktig å tilstå drapet.

Ifølge avisen skal også både den drapssiktede mannen og hans tidligere samboer ha vært tilknyttet et rusmiljø i Oslo gjennom mange år. Dette ønsker imidlertid ikke politiet å bekrefte overfor NRK.