NRK Meny
Normal

– Barna forteller ikke om all volden

Et ektepar fra Hadeland er tiltalt for å ha mishandlet barna sine over en periode på sju år. Bistandsadvokat Inger Marie Støen mener barna vegrer seg mot å fortelle om all volden de har blitt utsatt for, på grunn av lojalitet til foreldrene.

Inge Marie Støen, Hans Petter Bærland

Bistandsadvokat Inger Marie Støen tror flere av barna vegrer seg for å fortelle om alle voldsepisodene de har blitt utsatt for av lojalitet til foreldrene. Aktor Johan Petter Bærland sier det er skjerpende at mishandlingen har pågått over flere år.

Foto: Monica Rikoll / NRK

Gjøvik tingrett - Grua-drapet

En 47 år gammel far og en 35 år gammel mor fra Hadeland er tiltalt for å ha mishandlet barna sine over en periode på sju år.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / Lars Erik Skrefsrud

– Jeg er sikker på at mange av dem ikke har fortalt om all volden fordi det er snakk om mor og far, det er vanskelig å ikke være lojal mot foreldrene, forklarer Inger Marie Støen, som er bistandsadvokat for de tre eldste barna.

Ekteparet fra Hadeland er tiltalt for grov overtredelse av familievoldsparagrafen under skjerpende omstendigheter. Volden skal ha pågått over en periode på sju år.

Alle barna skal ha blitt utsatt for slag, inkludert den yngste datteren, som var ett år da moren angivelig skal ha slått henne.

Dommeravhørene av barna ble avspilt i Gjøvik tingrett i dag, hvor barna forteller om en hverdag preget av fysisk avstraffelse. Men bistandsadvokat Støen tror barna ikke forteller om all volden de har blitt utsatt for.

Knebøy i flere timer

Familien, som opprinnelig er fra Vest-Afrika kom til Norge i 2003. Politiet fattet mistanke om at foreldrene var voldelige mot barna.

De eldste barna skal ha blitt pisket med ledninger og slått med ulike gjenstander som sko, knivskaft og kosteskaft. Ved en anledning skal den 35 år gamle moren ha slått sine to eldste sønner gjentatte ganger i hodet med et kosteskaft helt til det knakk.

De to sønnene gikk i femte og sjuende klasse på barneskolen på det tidspunktet.

I dommeravhør forklarer den nest eldste sønnen, som nå er 14 år gammel, at han ofte hadde merker på kroppen etter å ha blitt slått og sparket av foreldrene. Ifølge gutten ble nesten alle barna avstraffet ved å måtte stå i en smertefull posisjon i flere timer.

– Den yngste broren min, som bare var åtte år gammel, har blitt straffet ved at han måtte gjøre en knebøy-lignende øvelse i en time. Vi som var eldre måtte ofte stå sånn i flere timer, slik at ikke klarte å bevege oss etterpå, forklarte 14-åringen i avhør.

Inger Marie Støen

De fem barna har vært i barnevernets omsorg de to siste årene. I følge bistandsadvokat Inger Marie Støen går det bedre med dem, men de har stort behov for å få behandling.

Foto: Monica Rikoll / NRK

Skrek så naboen hørte det

De gangene barna ble avstraffet ved å måtte gjøre knebøy i flere timer, satte moren seg i sofaen for å følge med.

– Hun brukte å le av meg og sa at det bare var god trening, selv om det var vondt, forklarte 14-åringen videre.

Den 35-år gamle moren skal også ha slått sin da ett år gamle datter, ifølge de andre søsknene.

– Mamma slo henne på rumpa slik at hun begynte å skrike så høyt at en nabo hørte det, forklarte den 14 år gamle sønnen i dommeravhør.

Naboen, en yngre mann som bodde like i nærheten, banket på hos familien og ville vite hvem det var som skrek sånn og hvorfor.

De to guttene på 16 og 14 år forteller om flere voldshandlinger som de kaller «normal avstraffelse». Det reagerer bistandsadvokat Støen på.

– Det er ille at barna bruker ordet «normal avstraffelse». Når de har opplevd så mange voldsepisoder over så lang tid, da sier det ganske mye når de kaller deler av volden for normal, forklarer Støen.

Den 47 år gamle faren erkjente ikke straffskyld i Gjøvik tingrett i dag, mens den 35 år gamle moren erkjente delvis straffskyld for mishandling av sine barn.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Litauere kjøper hotell i Sør-Fron

    Det tidligere helsehotellet Pyntaberget i Sør-Fron er solgt til et litauisk selskap for 2,8 milllioner kroner, melder Gudbrandsdølen Dagningen. De nye eierne driver et stort reisebyrå i Litauen, og formidler fra før av mange turister til Norge.

  • En bil av veien

    En bil har kjørt av veien på fylkesvei 250 mellom Vingrom og Vingromsåsen. Utforkjørselen skjedde om lag 8 kilometer fra Vingrom. En mann var i bilen, men han skal være ute av kjøretøyet.