NRK Meny
Normal

– Flomsikring kan ta flere år

Det kan ta flere år å sikre Veikleåa i Kvam mot framtidige flommer. Det hevder geologer ved Norges Geotekniske Institutt. I tillegg til det er det uklart hvem som skal betale regninga.

Veikledalen

Veikledalen ble hardt ramma av flommen i pinsa. Elva tok med seg store masser nedover og boligfelt ble rasert.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

I pinsa skylte flommen over Hedmark og Oppland. Veikleåa i Veikledalen er vanligvis en beskjeden elv, men under flommen ødela den store deler av boligfeltet rundt.

Sikringsarbeid er viktig

Det var løsmasser fra ras lenger opp i Veikledalen som fylte opp elevløpet slik at vannmassene flommet vilt utover. Derfor er sikringsarbeidet i Veikledalen nå svært viktig, men krevende, sier Øyvind Høydal i Norges Geotekniske Institutt.

– Målet er at vi kan samle denne massen lenger opp og ha vedlikehold slik at elveløpet holder seg reint, sier han.

I nedre del av Veikleåa i Kvam sentrum har maskiner drevet på lenge med oppryddingsarbeid etter flommen. Men de store utfordringene er lenger opp i dalen. Både dette arbeidet og svært mye annet anleggsarbeid i Gudbrandsdalen gjør at det per i dag rett og slett er mangel på maskinkraft til oppryddinga.

– Det jeg har fått vite er at det har vært vanskelig å skaffe maskiner til dette arbeidet. Det betyr at noe har blitt forsinka, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

Ola Borten Moe ser på skadene

Ola Borten Moe ser på skadene i Veikledalen.

Foto: Torvild Sveen

Kan ta år

Høydal tror totalt at dette arbeidet vil ta tid. Faktisk tror han det vil ta mange år å sikre området mot framtidige flommer.

– Det kan dreie seg om mange år, ja. Grunnen til det er at vi nå først må prøve å sikre og lage et elveleie som vi er sikre på, så må vi lage noe som kan fange opp massen før den kommer ned i sentrum, sier han.

Hvem betaler regninga?

Under flommen sa både statsministeren og flere andre representanter for myndighetene at det ikke skulle stå på penger for å betale flomskadene. Nå er det likevel uklart hvem som skal betale for arbeidet i Kvam, staten eller Nord-Fron kommune.

– Det er slik at for å finansiere noe må man ha en plan, og den må kostnadsberegnes. Så er spørsmålet er hvor mye som er statlige midler og lokale midler, sier Høydal.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Tilsynssak ved Metallco

    Arbeidstilsynet oppretter tilsynssak ved bedriften Metallco på Eina i Vestre Toten, etter ulykken fredag der to ansatte omkom. Avgjørelsen ble tatt onsdag etter et møte mellom flere statlige etater, skriver Oppland Arbeiderblad.

  • Vil ha fengsel for jaging av bjørn

    Aktor la ned påstand om fengsel i seks måneder for en mann fra Hedmarken som er tiltalt for å ha latt hundene sine jage ei binne med to unger i Elverum i mars i fjor. Mannen nektet straffskyld da rettssaken startet i Eidsivating lagmannsrett i dag.

  • Inngått millionavtale

    Strand Unikorn på Moelv har inngått avtale med Felleskjøpet Rogaland Agder om handel på norsk korn. Avtalen har en årlig verdi på opptil 100 millioner norske kroner, skriver konsernet i en pressemelding.