– Du sniker deg innpå gjedda bakfra....

De fleste bruker fiskestang når de skal fiske gjedde. Per Kjell Busk fra Trysil bruker snare, og lister seg inn på gjedda på grunt vann. Se om han klarer å få noen gjedde!

De fleste bruker fiskestang når de skal fiske gjedde. Per Kjell Busk fra Trysil bruker snare, og lister seg inn på gjedda på grunt vann.

Fotograf Jørn Nordli.

– Vi må være veldig stille, ellers skremmer vi bort gjedda, sier Per Kjell Busk.

Han står i Skjeftflensjøen i Trysil med vann opp til leggene, mens han sniker seg forsiktig rundt i vannet. For skal man fange fisk med snare, så må man liste seg for å ikke skremme fisken.

Ikke kom borti bakparten

Busk lærte å fange gjedde med snare av sin far, og det er en eldgammel fiskemetode. Fiskeutstyret består av en lang pinne, der han har satt på en messingtråd med en løkke. Løkka fører han forsiktig rundt i vannet, mens han ser etter gjedda.

Plutselig ser han en gjedde ligge rolig i sivet, da gjelder det å beholde roen. Forsiktig lister han seg inn på gjedda, trer løkka over hodet på gjedda, drar til og gjedda blir slengt på land.

– Den var ikke så stor, men fisk er fisk. Kunsten er å ikke komme borti bakparten på gjedda for da stikker den av, sier Busk.

Se hvordan han fanger gjedde med snare i videoen øverst i artikkelen. Du kan også se videoen på Ut i naturen, tirsdag klokka 19.45 på NRK1.

Fange gjedde med snare

Per Kjell Busk drar snara/løkka (innfeltet) forsiktig gjennom vannet på jakt etter gjedde.

Foto: Jørn Nordli / NRK