Hopp til innhold

Slik er oppskriften på en OL-mester

Faren til Kjetil Jansrud vet hva som skal til for å vinne OL-gull. Å fostre en alpinist kan koste 300 000 kroner i året, men pappa Jansrud sier ekstrem treningsvilje og foreldreoppfølging er viktigere.

Hør hva som skal til for å vinne gull

DEDIKERT: Kjetil Jansrud vant gull i Super-G under OL i Sotsji. Bak ligger time på time med treningsinnsats fra svært ung alder. Foto: Alessandro Trovati/Ap

Jan Jansrud

VIKTIG STØTTE: Jan Jansrud har støttet sønnen Kjetil 100 prosent gjennom hele oppveksten.

Foto: Geir Randby / NRK

I februar vant Kjetil Jansrud gull i Super-G og bronsje i utfor under OL i Sotsji. De prestasjonene har ikke kommet gratis, men det er ikke pengene som har vært avgjørende, ifølge far Jan Jansrud.

For mens enkelte NRK har vært i kontakt med hevder at det koster 300.000 kroner å følge opp et junior-talent i alpint, mener Jansrud det er helt andre ting som skal til.

– Det går mer på vilje enn kroner. Det er treningskulturen og at man gjør jobben som er viktig, sier han.

Så mye må til for å bli en OL-vinner

Dette er Jan Jansrud sin oppskrift for å skape en OL-vinner i alpint:

Ungdommen må være veldig glad i å stå på ski og like idretten sin.

– Kjetil sto veldig mye ski fra han var 3-4 år. Det grunnlaget han fikk da med balanse og koordinasjonsferdigheter i bunn, går det ikke an å ta igjen. Kjetil elska skia sine. Han gikk ei mil da han var tre år. Da han kom hjem fra skolen satt skia på hele tida, sier Jan Jansrud.

For det andre må man ha veldig store treningsmengder i bunnen. Kjetil Jansrud trente fra 12-årsalderen over 20 timer i uka, og faren har vært med på samtlige treninger.

Fra du er 12 år må du trene over 20 timer per uke og da kan du ikke sluntre unna en eneste time. Da må du virkelig stå på og holde trykket oppe.

Jan Jansrud, far til OL-vinner Kjetil Jansrud

Foreldrene må være tilstede og stille opp 100 prosent. Og det må være et lite, men godt støtteapparat rundt.

– Som far skulka jeg heller ikke en eneste time. Det er sjelden barn/ungdom kommer på toppnivå uten at foreldrene stiller opp 100 prosent. Ingen på en prestasjonsgruppe kan skulke en eneste time hvis man skal nå opp på toppnivå en gang i framtiden.

Trenger ikke bli så dyrt

Alpint blir regnet for å være en av de dyreste idrettene barn og unge kan drive med. Men Jan Jansrud mener det ikke trenger å være så dyrt å satse på toppidrett og alpint.

– En kan holde på mange år for en rimelig penge. I Innlandet har vi fantastiske anlegg. Vi kjøpte heiskort til en rimelig penge og hadde bil. Det koster noen kroner, men det meste går i kjøring og overnatting, sier han.

– Også trenger du ikke fire par ski. Det holder lenge å bare kjøre storslalåm. Da trenger du to par ski og de kan en gjerne få billig når en satser litt.

Store prisforskjeller

Det koster å bli en toppidrettsutøver

KOSTBART: Individuelle idretter som skiskyting er kostbart å drive med, motsetningen er lagidretter som fotball og håndball. Reporter/foto/redigering: Geir Randby.

Det er store forskjeller i hvor mye det koster å drive med idrett. Familien Øygard fra Rogne i Valdres satser på skiskyting og har tre barn som alle satser stort.

– Det tar all fritida vår. Skal du delta fullt ut, med Norgescup og NM, overnatting og reise, koster det mellom 60-100.000 per utøver per år, sier far og trener Ottar Øygard.

Men han syntes det er verdt det.

– Det er mange hobbyer som er like dyre, hvis du skal regne litt reising og overnatting. Det å bruke pengene på ungdom som får være ute i frisk luft og gå på ski, det synes jeg er en god investering for framtida.

Motsetningen er lagidretter. Generelt krever de mindre tid og penger av foreldrene.

På fotballagene på Fåberg utenfor Lillehammer slipper foreldrene unna med noen få tusenlapper i året.

Det billigste treningstilbudet vi fant i Hedmark og Oppland er idrettslaget på Kvam i Gudbrandsdalen der femåringer samles for lek og aktivitet.

– Vi har en familiekontingent på 400 kroner. Da kan du være med på alle aktiviteter du ønske, sier Anne Sletten, leder i Allidrettsgruppa Kvam IL.

Og oppfordringen til han som har fostret opp en OL-vinner i Super-G er klar.

– Det er treningsmengden, treningsopplegget, kulturen og folka du har rundt deg som er viktigst, fastslår Jan Jansrud.