NRK Meny
Normal

– Bygger spesialbiler for å smugle sigaretter

Tollere fra Kongsvinger har den siste tiden tatt flere biler de mener er konstruert for å smugle sigaretter. På tirsdag ble en bil stoppet med 42 660 sigaretter.

Smuglerbil prepper for sigaretter

SMUGLERBIL: Smuglerne hadde gjort om støtfangeren bak og forsøkte å gjemme sigarettene der.

Foto: Tollvesenet

– Bilen var spesialbygd for å smugle sigaretter. Vi måtte nesten skru i den stykker for å finne smuglervarene, sier kontorsjef ved Tollvesenet i Kongsvinger, Morten Nystuen.

De siste ukene har de stoppet 3–4 biler som ser ut til å være ombygd for å smugle sigaretter.

Prepper biler

Spesialbygd smuglerbil

STIVER OPP BILEN: Politiet beslaglegger ofte biler med ekstra sterke støtdempere og fjærer som er stivet opp for at tollerne ikke skal se at bilen er tungt lastet med sprit.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

De er gjemt slik i bilen at ved første øyekast ser alt normalt ut. Bilen var heller ikke påsatt falske skilter, men tollerne er ikke lette å lure.

– Dette er noe nytt vi ser. Fra før har det vært spesialbygde biler for spritsmugling, men nå kommer altså også biler som er preppet for sigarettsmugling.

Det var tirsdag ettermiddag at tollerne la merke til en bil fra Litauen ved Øyermoen på E16. De valgte å stoppe den, og sjåføren fortalte at han skulle til Trondheim for å finne seg jobb.

Morten Nystuen

NY TREND: Det ser ut som bilene er spesialbygd for sigarettsmugling. Det er noe nytt vi ser, sier tollsjef i Kongsvinger, Morten Nystuen.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Vi syntes at reiseruta hans var litt merkelig. Han sa også at han skulle bo på hotell, men hadde ikke bestilt rom, noe vi også syntes var litt rart.

Sigaretter gjemt

Bilen ble tatt inn for kontroll, og da tollerne finner fram verktøykassa for å gjøre en grundigere undersøkelse av bilen fant de blant annet sigaretter inni støtfangeren bak.

– Det var sigaretter både her og der, og en opptelling viste at det var 42 660 sigaretter noe som utgjør 150 000 kroner i unndratte avgifter til statskassa.

Mannen fra Litauen ble pågrepet av politiet og har nå fått et forelegg for smuglingen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND