Hopp til innhold

Leder av islamsk senter: – Å trykke tegningene er å helle bensin på bålet

Lederen av Islamic senter i Elverum mener norske aviser bare gjør ytterligere skade ved å trykke de satiriske tegningene fra det franske magasinet Charlie Hebdo.

Mourad Mensi

Mourad Mensi, leder i Islamic senter i Elverum, mener norske aviser bare skaper større motsetninger og splid ved å trykke de satiriske tegningene som var i det franske magasinet Charlie Hebdo. Han sier vi må bevare gode bruer mellom norske muslimer og andre nordmenn.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

Flere enn seks av ti nordmenn mener det er riktig at aviser eller magasiner viser tegninger av den islamske profeten Muhammed, slik det franske terrorrammede satiremagasinet Charlie Hebdo har gjort.

Men det mener Mourad Mensi, leder i Islamic senter i Elverum, er helt feil måte å respondere på terrorhandlingen:

– Ved å gjøre det heller de bare bensin på bålet. De bør ikke gå i den fella, det skaper enda større motsetninger og splid.

Han utdyper videre:

– Vi oppfordrer slik ekstreme miljøer til å begå flere handlinger. Det blir en ond spiral. Her i Norge har vi, slik jeg ser det, gode bruer mellom muslimer og andre nordmenn, og vi må ikke brenne disse bruene. Vi må stå sammen i kampen mot terror.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Ofrene for terrorangrepet mot Charlie Hebdo-redaksjonen

12 personer ble drept etter attentatet mot magasinet Charlie Hebdos. Her er bilder av seks av ofrene.

Foto: GUILLAUME BAPTISTE / AFP

– Skal ikke bekjempe ord med sverd

Som kjent ble tolv personer drept etter et attentat i satiremagasinet Charlie Hebdos lokaler i Paris. Attentatet var en hevn for magasinets satiriske tegninger av profeten Muhammed. Terrorhandlingen har vekket stor avsky, også hos andre muslimer.

– Dette er en forferdelig handling som berører oss, om vi befinner oss nært eller fjernt unna. Ingenting kan rettferdiggjøre slike handlinger, uansett motiv eller årsak. Man skal ikke bekjempe ord med sverd, sier Mensi.

Og han sier at terroristene på ingen måte er verdige representanter for den verdensomspennende religionen.

– De tre eller fire muslimene som står bak dette representerer overhodet ikke de 1, 5 milliarder muslimer som lever rundt om i verden. Men jeg tror dessverre at vi vanlige muslimer vil bli rammet av dette her, i form av hat, at folk vil rette sin avsky for handlingene mot oss.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Minnemarsj for de drepte i Charlie Hebdo i Paris og bilde av Ahmed Merabet som ble drept

Verdenssamfunnet har samlet seg i sympati etter de tragiske skytingene i Paris. Dette bildet er fra minnemarsjen for de drepte i Charlie Hebdo i Paris.

Foto: MARTIN BUREAU / Afp

– Må kunne diskutere ytringsfriheten

Mehtab Afsar i Islamsk Råd Norge har sagt at tegningene sårer mange muslimer. Mourad Mensi kjenner seg igjen i det, og sier at man må kunne ha en diskusjon om ytringsfrihetens betingelser.

– Man bør kunne diskutere hvor grensen skal gå. Men jeg liker uansett ikke å snakke om straff i en slik sammenheng.

Han tror imidlertid at lignende hendelser dessverre vil skje også i fremtiden, på grunn av nettopp ytringsfriheten:

– Jeg tror ingen nasjon kan gardere seg mot slike handlinger. Det er en pris vi må betale for vår ytringsfrihet.