NRK Meny
Normal

34 dagers fengsel for vold mot politimann under demonstrasjon mot SIAN

Mannen som var tiltalt for å ha utøvd vold mot en politimann under demonstrasjonene mot SIAN-markeringen på Gjøvik i oktober, fikk i dag dom. Han vil anke saken videre.

Pågrepet av politiet

HØY TEMPERATUR: Flere demonstranter ble pågrepet av politiet i Gjøvik 7. oktober. En ble satt i arresten og de andre ble løslatt på grunn av lav alder. En politimann ble lettere skadd under pågripelse av en motdemonstrant.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Det var i Gjøvik sentrum 7. oktober at den mye omtalte markeringen fra Stopp islamiseringen av Norge (Sian) ble holdt. Det ble sammstøt mellom politi og motdemonstranter, og den tiltalte 25-åringen erkjente at han hadde hindret politiet i deres arbeid. Han avviste tiltalepunktet om vold mot politiet.

I dag falt dommen mot mannen, som var i samsvar med aktors påstand om 34 dagers fengsel. Retten mener det er skjerpende at tiltalte tidligere er domfelt for vold. I tillegg til fengselsdommen dømmes mannen til å betale saksomkostninger på 6610 kroner.

Vil anke

– Min klient er ikke enig i hvordan denne saken har blitt framstilt i tingretten, og vil derfor anke saken videre, sier mannens forsvarer, Per Herman Thori-Aamot til NRK.

Han forteller at hans klient er uenig i tingrettens beskrivelse av det som skjedde under demonstrasjonen.

– Min klient mener at også politiet tok halsgrep på ham, noe han mener er ulovlig. Han mener at dette kan ha betydning for straffeutmålingen, sier Thori-Aamot.

Motdemonstrasjon

Flere hundre personer hadde møtt frem foran den planlagte standen til «Stopp islamiseringen av Norge» (SIAN) i Jernbaneparken i Gjøvik i oktober. Motdemonstrantene bar plakater og T-skjorter med teksten «Vend hatet ryggen».

Politiet gikk imellom motdemonstrantene og standen, men en stund så det ut til at politiet hadde nok å gjøre ved å skille de to partene fra hverandre. De ble høy temperatur og en politimann ble lettere skadd under en pågripelse av en motdemonstrant.

Politiet ble angrepet av flere motdemonstranter, og minst en politimann ble lettere skadd.

Flere personer som demonstrerte mot SIAN ble pågrepet av politiet. En ble satt i arresten, mens de andre ble løslatt på grunn av lav alder. Den yngste var 16 år, og barnevernet er koblet inn i saken. Flere ble anmeldt for ordensforstyrrelse og vold mot politiet.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ber om etterlønn

  Tidligere fylkesordfører i Hedmark, Dag Rønning ber om 200.000 kroner i etterlønn, skriver Østlendingen. Han trakk seg som fylkesordfører i januar etter varsler om upassende oppførsel. Fylkesordfører Arnfinn Nergård anbefaler fylkestinget å si ja.

  Tidligere fylkesordfører i Hedmark, Dag Rønning
  Foto: Hedmark fylkeskommune
 • Ingvild Flugstad Østberg nr. 4

  Ingvild Flugstad Østberg fra Gjøvik gikk inn til 4. plass på 30 kilometer med skibytte på OLs siste dag i Sør-Korea. Hun ble slått på oppløpet av svenske Stina Nilsson(bildet).

  VINTER-OS 2018 SKIDOR LÄNGD 30 KM KLASSISKT DAMER
  Foto: Andreas Hillergren/TT / NTB scanpix
 • Kortere rettsdager i Valdres-saken

  Rettssaken mot kvinnen som er siktet for omsorgssvikt etter at hennes 13 år gamle datter døde av avmagring, tilrettelegges med kortere dager i retten, skriver VG. I fjor ble rettssaken avbrutt etter to dager og kvinnen ble akuttinnlagt på sykehus.

  13-åring funnet død i Valdres
  Foto: Arne Sørenes / NRK