100.000 sovner bak rattet

En ny undersøkelse fra Statens Vegvesen viser at over 100.000 bilister har sovnet bak rattet. Knut Henrik Sivertsen fra Øyer en av dem.

Sjåfør kjører langs vei (Illustrasjonsfoto)
Foto: Stig Karlo Helstrøm / NRK

Se Knut Henrik Sivertsen fortelle om da han sovnet bak rattet.

Knut-Erik Sivertsen
Foto: Stig Karlo Helstrøm / NRK

Påsken for tre år siden opplevde 20-åringen fra Øyer alle bilisters mareritt. Han var trøtt, og skulle bare kjøre de 8 kilometerene hjem etter å ha vært hos en kamerat. På gamle E6 ved Øyer sovner han.

- Jeg våkner av at det smeller, og da ser jeg rett inn i et tre, forteller han.

Bilen ruller rundt og blir liggende på taket. Den blir totalvrak, men 20-åringen kommer fra ulykken med kun en kul i panna.

- Cola og musikk hjelper ikke

Tretti prosent av bilistene i Hedmark og Oppland har opplevd å duppe av bak rattet, og 8 av ti svarer at de har vært nære ved å sovne. Det er altfor mange mener Statens Vegvesn som nå lanserer kampanjen "Stopp og sov". Regionvegsjef i Region øst, Sissel Sandlien, sier de vil endre folks holdninger når det gjelder å kjøre bil når de er trøtte og slitne.

- Det eneste som hjelper når du er trøtt er å stoppe og sove. Mange tror fortsatt at cola, holde vinduet åpent og høy musikk gjør samme nytten. Det gjør det ikke, sier Sandlien.

Hver uke dør i gjennomsnitt et menneske her i landet fordi de sovner i trafikken.

Sandlien sier rasteplassene langs veiene har gjort det lettere for folk å stoppe dersom de føler seg trøtte, og hun lover at det skal bli enda flere stoppmuligheter lang veiene.

- Dessuten rydder vi langs veiene for å unngå alvorlige ulykker når uhellet først er ute, sier Sandlien.