NRK Meny
Normal

10 tips for å holde på treningen

Fulle treningssentre, og topp motiverte «julestappa nordmenn». Mange holder den nye treningshverdagen kun til vinterferien. Senk krava, for å holde ut i lengden er rådet.

Roger Eriksen

Roger Eriksen startet med styrkeløft i 1975, og ble juniorverdensmester i 1983. Han har flere NM titler bak seg, både som junior, senior og eldre veteran. For å holde treningen gående, har han selv alltid satt seg mål.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

Det er januar, og nyttårsforsettene for mange nordmenn er å spise sunnere og trene mer.

– Mange klarer det også, ... helt til vinterferien, da er halvparten borte, sier Roger Eriksen som er regions trener på landslaget i styrkeløft. Eriksen har selv en lang og imponerende karriere bak seg som utøver, og har følgende tips til deg som gir alt på gymmen for tiden.

1. Finn ditt nivå.

Roger Eriksen

Styrketrener Roger Eriksen, mener man ikke bør gjøre treningen mer komplisert enn det den er.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

De fleste har trent før, og tror de er der de engang var. Vær selvkritisk mot deg selv, og ikke legg lista for høyt.

2. Tren tre ganger i uka, hvis du skal ha fremgang.

En gang i uka er for lite, tre er passe hvis du vil se resulter og ha fremgang. Mange har ambisjoner om mer enn tre dager, men begynner du tøft, er også sjansen stor for å ikke klare å opprettholde treningen.

3. Stikk fingeren i jorda.

Vær ærlig med deg selv når du starter å trene. Hva er en drøm, og hva er mulig å få til i virkeligheten.

4. Du må ut av «komforsona».

– De aller fleste trenger litt hjelp her. Man må pushe seg selv, men allikevel ikke trene for hardt over lang tid. Det er fort gjort å bli overtrent, når man i utgangspunktet er undertrent. Mange er sterkere enn det man er trent for, og tar i hardt på mange økter. Men for å tåle det plutselige hardkjøret, må kroppen være gjennomtrent, sier Eriksen.

5. Vær tålmodig.

Grunntrening må bygges opp over tid. Eriksen har ikke tro på lettvinne løsninger, eller program som lover deg å komme i form på et visst antall uker.

6. Vær kritisk til valg av Personlig Trener (PT).

– Hvis målet er å gå ned i vekt, og holde seg der, så trengs det kompetanse, sier Eriksen. Han mener en PT bør være forsiktig med å love gull og grønne skoger. Man bør alltid ta det rolig i starten, og bygge opp derifra. Ikke bli kjørt så hardt, at man ikke klarer å gå på en uke etterpå.

7. Ta skader på alvor.

Har du en skade eller en sykdom, så legg opp treningen deretter. De fleste som nærmer seg godt voksen alder, har som regel en gammel idrettsskade, eller en «skavank». Ta hensyn til det, ellers gjør trening bare vondt, verre.

8. Lytt til kroppen din.

– Pulsklokke er vel og bra, men man skal kunne lytte til kroppen. Har du en dårlig dag på trening? Ikke se på pulsklokka, hva den viser, men lytt til din egen kropp. Er det ubehag, eller treningsverk? Lær deg forskjellen, sier Eriksen.

9. Ikke tren for hardt.

– De fleste trener for hardt, eller hvertfall går ut for hardt. Da er pulsklokka et bra redskap, sier Eriksen.

10. Tren det du liker å drive med.

Mange føler at de «må» på et treningsstudio, eller løpe i skogen. Gjør det du synes er moro, og ikke gjør det vanskeligere enn det er.

Det viktigste stalltipset Eriksen har for å gjøre treningen til en livsstil, er å sette seg mål, og ta en dag om gangen.