NRK Meny
Normal

10 år for knivdrap

Hans Petter Nikolaisen fra Gjøvik er dømt til ti års fengsel for drapet på sin tidligere samboer.

Fra politiets åstedsgransking etter drapet.
Foto: Jorun Vang / NRK

Det ble klart i Toten tingrett klokka 1300 i dag.

Aktor hadde lagt ned påstand om 11 års fengsel.

Anket på stedet

Nikolaisen er også dømt til å betale oppreisning til hvert av barna til den drepte, sønnen får 120.000 og to døtre får 100.000 hver.

- Vi er fornøyd med dommen. Den var som forventet, sier bistandsadvokat  Ida Helene Bråstad Balke til NRK.

Aktor Ketil Myhre vil ikke kommentere saken.

Tiltalte anket dommen på stedet.

Politikeren er en kjent mann i Gjøvik som medlem av både kommunestyre og formannskapet. Han ble ekskludert fra Frp i 2005.

I rettsaken i Toten tingrett i forrige uke, kom det fram at han i fjor høst hadde en traumatisk periode da han både var partiløs, hans tidligere samboer hadde flyttet ut og hans gamle mor døde.

Kranglet om skjøte

31. oktober kom den tidligere samboeren på besøk til mannens hus. Der oppsto det en krangel om et skjøte. Etter det som trolig var et lite håndgemeng, stakk mannen kvinnen i hals og overkropp med en brødkniv. Kvinnens halspulsåre ble skåret over og hun blødde i hjel.

På grunn av håndgemenget ville mannens forsvarer, Håvard Fremstad, at mannen frifinnes på grunn av nødverge. Men både aktoratet og de etterlattes bistandsadvokat nærmest fnøs av de påstandene og holdt i retten fast ved forsettlig drap.

Kvinnen hadde voldsalarm som hun klarte å utløse. Men politiet fikk oppgitt feil adresse og kom derfor seint til drapsstedet.