NRK Meny
Normal

- Trosset advarsler

En kvinne og en mann fra Estland er druknet og seks personer er funnet i live av letemannskaper etter en raftingulykke i elva Sjoa torsdag ettermiddag. Padlerne skal ha trosset advarsler mot den flomstore elva.

Gummibåten som ble brukt under ulykken.
Foto: Øyvind Strand Endal / NRK

SE KVELDSNYTT-INNSLAGET!

De seks overlende, som er fra Estland og Russland, ble funnet etter en omfattende leteaksjon i elva og langs elvebredden. Den fysiske tilstanden til de seks skal være god, ifølge politiet.

De åtte som var innblandet i ulykken la ut på den flomstore elva med en raftingflåte og en kajakk.

- De startet i Heidal, som er ett av de mest krevende områdene i Sjoa, forteller operasjonsleder Sten Gregersen i Gudbrandsdal politidistrikt.

Politioverbetjent Erik Trønnes.

Politioverbetjent Erik Trønnes.

Foto: Øyvind Strand Endal / NRK

- Ble advart

- Det øst-europeiske følget skal ha blitt advart av noen irske padlere, sier politioverbetjent Erik Trønnes.

- Lokalkjente kan fortelle at Åsengjuvet er en svært farlig strekning når det er så høy vannstand.

Sterkt preget av ulykken

- De overlevende er uten fysiske skader, men de er selvfølgelig sterkt preget av de har mistet to i følget sitt, sier Geir Stavheim i Gudbrandsdal politidistrikt.

De seks fikk hjelp av et kriseteam på stedet.

Både politi, lokale raftingselskaper, Røde Kors og helikopter deltok i letinga i og rundt elva. Politiet fikk melding om ulykken kl. 14.40.

Raftingulykke i Sjoa
Foto: NRK

- Uforsvarlig

Russerne og estlenderne var ikke deltakere på noen av de organiserte turene i området, og har lagt ut på egenhånd. De var i Norge som en del av en russisk-arrangert tur.

Magnar Aasheim.

Magnar Aasheim.

Foto: Øyvind Strand Endal / NRK

Magnar Aasheim er daglig leder av selskapet Sjoa Rafting, og mener det var uforsvarlig av russerne å legge ut på den flomstore elva.

- De la ut fra Åsengjuvet som er skummelt når vannstanden er så høy som nå. Alle kommersielle aktører har holdt seg unna denne delen av elva i lang tid nå, sier han.

- Gir oss et dårlig rykte

Aasheim sier det er flere år siden det har vært ulykker i forbindelse med rafting på elva. Han mener det setter sporten i et dårlig lys når folk drar ut på elva uten nødvendige kunnskaper og ferdigheter.

- Rafting er ikke ufarlig, men det er relativt trygt når en følger de sikkerhetsrutinene som de kommersielle aktørene gjør, sier han.

Elva Sjoa ved sjoa camping

Elva Sjoa ved Sjoa Camping torsdag ettermiddag. Ulykken skjedde et godt stykke ovenfor.

Foto: Runar Henriksen Jørstad. / NRK

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Vil levere øl på døra

    Rådmannen i Løten sier ja til ølsalg på nettet, skriver Østlendingen. Levi Andersen som driver tre Jokerbutikker i Løten og Elverum søker om å få selge øl fra nettbutikken. Det betyr at butikken vil kunne levere både mat og alkohol på døra til folk.

  • Tente på hus i Stange

    En kvinne er tiltalt for å ha tent på huset til moren sin i Stange i mars i år mens hun visste at moren var hjemme. I følge tiltalen brøt hun seg inn og tente på ei jakke i gangen. Huset ble overtent på 15 minutter, men moren klarte å komme seg ut.

  • Bil i autovernet

    På riksvei 4 nord for Gran sentrum har en bil kjørt i autovernet. Det er ikke meldt om personskade. Berging er bestilt, det er litt trafikkproblemer på stedet, melder politiet.