NRK Meny
Normal

- Libya preget av urolighetene

Kirurg Johan Storm Munch fra Lillehammer er ankommet Libya. Han forteller om mange pasienter på sykehusene og en akutt mangel på sykepleiere.

Johan Storm Munch til Libya

Johan Storm Munch fra Lillehammer er i Libya med Røde Kors. Han skal blant annet lære opp de lokale legene.

Foto: Trevor Snapp/AfP og Olav A. Saltbones/Røde Kors

– Det er rimelig fredelig her akkurat nå, men sikkerhetssituasjonen er usikker. Helsepersonellet her er slitne etter det som har skjedd og det er en akutt mangel på sykepleiere. Mange av dem kom fra utlandet og reiste hjem da urolighetene begynte, sier Munch til NRK på satellitt-telefon fra Libya.

Driver opplæring

Sammen med to sykepleiere og en anestesilege, er kirurgen fra Lillehammer med i et Røde Kors team som skal bistå ofrene etter urolighetene i Libya den siste tiden. Søndag ankom de Benghazi i Libya. I dag har de hatt et tett program og besøkt to sykehus for å se hvordan helsevesenet takler situasjonen.

– Vi jobber for å få de krigskirurgiske prinsippene på plass. I tillegg til å jobbe med pasientene sammen med de lokale legene, holder vi seminarer for dem. Helsevesenet har taklet dette på en god måte. De er forholdsvis godt organisert. Og vi har blitt veldig godt tatt i mot. De er veldig gjestfrie, men det er klart at folk her har opplevd traumer, sier han.

Gjør det som er nødvendig

Storm Munch har vært i urolige områder før, men synes det er vanskelig å sammenlikne forholdene i Libya med det han har opplevd andre steder.

– Hvert oppdrag er forskjellig. Man lærer seg å bli forsiktig med forventningene før man reiser ut. Det gjelder å ta ting som de kommer og gjøre det som er nødvendig.

Lillehammer-legen skal i utgangspunktet være i Libya i to uker.

– Jeg vet ikke om vi skal være her i Benghazi hele tida. Det avhenger av sikkerhetssituasjonen ellers i landet.

Minst 1.000 drept

Urolighetene i Libya har kostet minst 1.000 mennesker livet, men tallet på drepte kan også være langt høyere.

Men Gaddafi har hittil ikke vist noen tegn på at han er villig til å gå av eller trekke seg tilbake. Han har tvert imot lovet å kjempe til siste slutt, noe som har skapt frykt for et blodbad i Tripoli, som fortsatt skal være kontrollert av Gaddafi-lojale styrker.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Nye søk i Jemtlandsaken

  I går søkte politiet på nytt i området i Brumunddal der det tidligere ble funnet blodspor etter den drepte Janne Jemtland. Det skriver Ringsaker Blad. Ifølge avisa søkte politiet ved elva som ligger et steinkast unna blodfunnene.


 • To turistar redda ut av Rondane

  Ei snøskuterpatrulje frå Norges Røde Kors Hjelpekorps har henta ut to menn frå fjellet som hadde problem med å ta seg ned att på eigehand. Aksjonen starta rundt klokka 18.40 i ettermiddag, og båe skal vera i god form. Mennene vart henta ut frå Eldabu aust for Rondablikk.

 • Gangnes vil tilbake

  Skadeforfulgte Kenneth Gangnes trosser de medisinske rådene, og har bestemt seg for å gjøre et siste comeback i hoppbakken. Det melder NTB. Det er fjerde gang hopperen fra Kolbukameratene kjemper seg tilbake fra korsbåndsskade. Operasjonen i november var vellykket, og totningen ser for seg å være tilbake på ski til høsten.

  Nyoperert Kenneth Gangnes hjemme på Lillehammer
  Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK