- For mange blåøyde gründere

Tore Haug i NHO Reiseliv mener det er for mange blåøyde gründere uten nødvendig kunnskap om økonomi i serveringsbransjen.

Restaurant

Mange puber, cafeer og restauranter i Hedmark og Oppland sliter.

Foto: colourbox

Så langt i år har det vært 18 konkurser innen denne bransjen i Hedmark og Oppland.

Bør ha strengere regler

Siste Indre var kanskje Hamars mest kjente utested. Nå står lokalene mørke. I forrige uke ble skøytepuben slått konkurs.

– Det er vemodig og trist. Men vi hadde ikke noe valg, sier medeier Helle Jordbræk.

Hun har 20 års erfaring og mener reglene for å etablere seg bør være strengere. Også Tore Haug i NHO Reiseliv stiller spørsmål ved om det er for lett å etablere seg.

– Vi registerer at det er at en del som sliter. Det er en mange avviklinger og konkurser. Mange av disse burde kanskje aldri sett dagens lys, mener Haug.

Mangler kunnskap

Tall fra konkursregistret som NRK har henta inn viser at det har vært 18 konkurser innen serveringsbransjen i Hedmark og Oppland så langt i år. 18 konkurser av 206 totalt.

NHO Reiseliv Innlandet er kjent med tendensen.

– Vi ser at etableringer ofte er tufta på litt for dårlig vurdering av markedssituasjonen. Jeg vil si det er en litt blåøyd vurdering av markedet. Det skorter noe på kompetansen rundt økonomi, sier seniorrådgover Tore Haug.

Siste Indre.

Skøytepuben Siste Indre ble slått konkurs i forrige uke.

Foto: Geir Olav Slaaen / NRK

Finanskrisa og et marked der forbrukerne går for billigere varer har sin del av skylda for at mange nå sliter, men NHO er mest opptatt av kunnskap. Mangel på kunnskap.

– Det er for lett økonomisk og kunnskapsmessig. Det burde nok bli sett på regelverket for å etablere seg, sier Haug.

Også Helle Jordbræk, som har erfaring også fra andre serveringsteder, mener det er mange som starter "på lykke og fromme".

– Det er nok ikke uten grunn av serveringssteder ligger på toppen når det gjelder konkurser, sier Jordbræk.