- Dette er ikke journalistikk

Bilder av folk på byen en lørdagskveld har blitt en stor suksess for Østlendingen, men nå får de kritikk av medieviter.

Bilder fra Østlendingen sine hjemmesider

Faksimile Østlendingen: Bilder fra Østlendingen sine hjemmesider.

Nettsidene til både Østlendingen og Hamar Dagblad har hatt stor suksess med bildeserier av folk som er ute og fester på byen. Men dette passer ikke inn i en nettavis mener medieviter.

- Dette er en form for publisering som journalistikken ikke bør vedkjenne seg, sier Gunnar Bodahl Johansen, som er ekspert i medieetikk.

Han mener det er en svært tvilsomt å publisere bilder av folk som har noen øl innabords. Siden i mai har Østlendingen og Hamar Dagblad lagt ut bilder tatt på forskjellige utesteder i Elverum og Hamar fredags og lørdags kvelder. Det liker Gunnar Bodahl Johansen ved Institiutt for journalistikk dårlig.

Se bildene fra Østlendingen sine hjemmesider her.

Se bildene fra Hamar Dagblad sine hjemmesider her.

- Klikkhoreri

Bodahl Johansen kaller det Hamar Dagblad, Østlendingen og flere andre lokalaviser rundt i landet driver med for klikkhoreri, der alt som teller er å mange klikk, altså mange lesere.

- Jeg er usikker på om de som stiller opp på bildene er sikre på hva de stiller opp på, sier medieviteren.

- Alle som blir tatt bilder er klar over det, sier ansvarlig redaktør i Østlendingen, Morten Stenberg.

- Vi bruker vanlig sunn fornuft, og jeg stoler på de fotografene som vi har ute, sier redaktøren for Østlendingen.

Morten Stenberg ser ikke noen betenkeligheter med det og tror Bodahl prøver å lage problemer mye større enn det er.

- Dette er underholdning

- Gunnar Bodahl Johansen har ikke noe grunnlag for å hevde at folk ikke vet hva de er med på. Det er nedverdigende overfor våre lesere. Vi har kun fått positive tilbakemeldinger på denne tjenesten, sier ansvarlig redaktør i Hamar Dagblad, Tore Svensrud.

Hamar Dagblad sier de bruker dette som underholdning.

- På Byen er en underholdningstjeneste på våre nettsider. Det brukes kryssord og tegneserier i avisene, og det er heller ikke journalistikk, sier redaktøren.

- Dette er altså en tilleggstjeneste. Vi ønsker selvsagt at dette skal skape trafikk på våre nettsider og poenget vårt er å vise det positive ved utelivet i Hamar.

Redaktøren i Hamar Dagblad sier at dette blir gjort ordentlig av deres fotografer, og alle som er med på bildet skal vite hva de er med på.