NRK Meny
Normal

Reinkjøtt gjør deg sunnere

I indre deler av Finnmark er folk «sunnere» enn andre. Der spiser de nemlig mest reinkjøtt, noe som er like sunt som fisk, og det hjelper mot jernmangel.

Reinsteik

Ved å spise mye av dette trenger man ikke tilskudd i kosten i form av jerntabletter, og man kan greit bytte ut fisk med reinkjøtt.

Foto: Pressebilde Matprat.no

– Spis mye reinkjøtt!

Det er oppfordringa fra forsker Ann Ragnhild Broderstad ved Det helsevitenskapelige fakultet, UiT, og fagleder for Senter for samisk helseforskning (SAMINOR).

Ann Ragnhild Broderstad

Forsker Ann Ragnhild Broderstad ved Det helsevitenskapelige fakultet, UiT, og fagleder for Senter for samisk helseforskning (SAMINOR).

Foto: Ellen Berit Dalbakk / UiT Norges arktsiske universitet

Ifølge hennes forskning er de som spiser reinkjøtt mye og ofte, sunnere enn de som ikke gjør det.

Reinkjøtt gir deg bedre blod

Det er allerede kjent at reinkjøtt er sunt, men de nye resultatene viser at de som spiser mye reinkjøtt og blodmat har mer jern i blodet enn andre, i forhold til de som spiser blant annet mye frukt og grønt eller fisk.

– Noen spiser reinkjøtt opptil en 6-7 dager i uka, men spiser man reinkjøtt gjennom hele uka og året rundt, så har man et solid og godt jerninntak.

Jernmangel gir tretthet og slapphet, noe som er et problem hos ulike grupper her i landet.

– I Norge er det et stort problem at ungdom og eldre har for lave jernverdier og får lav blodprosent, og det er for at man ikke klarer å kompensere for blodtap gjennom at man spiser det man skal.

En populær råvare

– Det er gode saker det, både som steik og spesielt som tørka kjøtt, sier Steinar Furøy fra Sørøya.

Han står ved en butikk i Alta sammen med flere andre, klar til å kjøpe reinkjøtt til å ta med seg hjem. Steinar spiser reinkjøtt et par ganger i måneden, og er klar over at det gjør han sunn.

Steinar Furøy

Fiskeren Steinar Furøy fra Sørøya hadde aldri trodd at han kunne bytte ut fisk med reinkjøtt, og fremdeles få den samme helseeffekten.

Foto: Astrid Krogh / NRK

– Det er en av de bedre tingene, den spiser jo bare gode ting i naturen og ikke noen kunstig mat.

Kjøttet viser seg faktisk å være så næringsrikt at man greit kan erstatte fiskemåltidet med reinkjøtt flere ganger i uka.

– Det er minst like sunt som fisk. Men det er akkurat som fisk, det kommer an det kommer an hvordan man tilbereder det og om man bruker fett eller koker det under tilberedning, sier forsker Broderstad.

Steinar ved kjøttdisken er fisker selv og spiser mye slags fisk, men hadde ikke trodd at han kunne greit byttet dette ut.

– På Sørøya har vi så mye delikate greier i havet, men reinkjøtt er godt, sier han.

Reindrift

I indre deler av Finnmark, hvor det drives mest med reindrift, er det lettest å få tak i kjøtt. Dette gjør at folk her er sunnest når det kommer til jernverdier i blodet.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

«Sunnest» på innlandet

Ifølge undersøkelsen viser det at det er de som bor i indre deler av Finnmark som er de sunneste, når det kommer til blodprosenten.

– Det har jo med hvor det er lett tilgjengelig og hvor man får tak i det på en lett og enkel måte, og det fant man jo på innlandet og da spesielt indre strøk av Finnmark. Der var det store inntak av reinkjøtt og definitivt der man finner færrest individer med jernmangel, sier forskeren.

Ved å spise mye av dette trenger man ikke tilskudd i kosten.

– Man slipper å spise jerntabletter, man spiser heller reinkjøtt.