«Noen har kapret bussen og drept mange»
Geir Kjørum trodde han varslet om en bussulykke da han fant Valdresekspressen kjørt av veien 4. november 2013. Halvannet år etter tar lydloggene oss med inn i dramaet, panikken og redselen etter det som viste seg å være et trippeldrap.
Denne mandagen var Kjørum på vei over fjellet fra Østlandet til Sogndal sammen med en kollega fra entreprenørfirmaet de jobber i.
Da de kom til Tyinkrysset, gjorde de en feil. I stedet for å følge E16 til Lærdal, tok de til høyre og fulgte fylkesvei 53 mot Øvre Årdal.
Veivalget var ingen stor glipp. Det er omtrent like langt til Sogndal uansett hvilken vei man velger. Men feilen skulle likevel vise seg å få store følger – uvitende kjørte de rett mot en tragedie.
Først på åstedet
På vei over fjellet var vinteren allerede i gang, men da de kjørte nedover mot Årdal var føret bedre og veiene snøfrie. Det var skumring og tåken tettet seg gradvis.
En snau halvtime senere passerte de Holsbruvatnet, og fikk øye på et par kraftige fjernlys gjennom tåken.
– Bussen sto i motsatt kjørefelt, litt på skrå og delvis på utsiden av veien mot terrenget. Det så ut som et trafikkuhell. Bussen var hel, men det var ingen mennesker å se.
Kjørum og kollega Reidar Bjerke parkerte bilen noen få meter foran fronten på bussen. De så seg rundt, men la ikke merke til noe spesielt. Til tross for at det kom en motorlyd fra bussen, opplevde de stillhet.
Kollegaene var de første på åstedet. Klokken var passert kvart over fem.
- Les også:
Forsinket
Omtrent tre kvarter tidligere sto bussen parkert utenfor kommunehuset i Årdal sentrum. Om bord i bussen satt bussjåfør Arve Kvernhaug (55) fra Valdres. Kun to personer løste billett denne dagen. Det var studenten Margaret Molland Sanden (19) fra Årdalstangen og hjelpepleier Brahim Khouya (53) fra Göteborg. Begge skulle til endestasjonen – Oslo.
20 minutter etter avgang stoppet bussen i Øvre Årdal. Der gikk den 31 år gamle Peter Roy Paul Beak fra Sør-Sudan om bord. 31-åringen hadde fått avslag på asylsøknaden sin og skulle sendes ut av Norge neste dag.
Med disse fire personene om bord gikk turen videre opp de bratte og svingete veiene mot fjellet. Oppover fjellsiden måtte sjåføren være ekstra forsiktig på grunn av værforholdene. Bussen var derfor litt forsinket da den nærmet seg Holsbruvatnet.
Ringer 113
Gjennom bussdøren kan de to kollegaene se at det ligger en person, delvis vridd, med ansiktet ned. Den hvite skjorten tyder på at det må være sjåføren.
Mange tanker farer gjennom hodet til Kjørum. Hva har skjedd? Har sjåføren fått et illebefinnende? Er det et trafikkuhell? Eller er det en ulykke?
Kjørum finner frem mobilen og ringer 113 – Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK). Samtalen blir tatt opp. Klokken er 17:21.
AMK: «Medisinsk nødtelefon – 113»
Kjørum: «Ja, hallo. Det er en bussulykke på vei fra Filefjell» ...(utydelig)
AMK: «OK»
Kjørum: «Vi har passert en brøytestasjon.»
AMK: «OK: Forbi brøytestasjonen, sier du»?
Kjørum: «Ja».
AMK: «Det klipper litt på samband. Hvor på Filefjell er det? Hallo? Hallo? Hallo? Kan du høre AMK»?
Mens den korte samtalen pågår lytter AMK-koordinatoren på nødanropet, som umiddelbart varsler et legehelikopter som står på sykehuset i Lærdal. Flere ambulanser, både fra Lærdal, Sogndal og Årdal blir også varslet.
Men – de to andre nødetatene, politi og brannvesen, blir ikke varslet – noe fylkeslegen i ettertid har gitt AMK-sentralen kritikk for.
Like etter får Kjørum igjen kontakt med AMK.
Kjørum: «Ja, god dag. Dette er Geir Kjørum som ringer».
AMK: «Hei. Ringer du fra Filefjell»?
Kjørum: «Ja, det stemmer. Vi står 8,9 kilometer opp fra Årdal».
AMK: ... Utydelig «kilometer fra Årdal»?
Kjørum: Ja, jeg tenker på Årdal – er det noe som heter Årdal sentrum, eller?
AMK. «Ja, men er det på vei til Filefjell. Så dere har passert Lærdal»?
Kjørum: «Ja, istedenfor å kjøre til Lærdal, for vi skal til Sogndal, så valgte vi å kjøre over Tyin, er det det det heter»?
AMK: «Ja, OK».
Kjørum: «Nå har vi kommet så langt ned at snøværet er over. Det er bart. Det er Fagernes-Oslo-bussen. Vi kommer ikke inn i bussen, men sjåføren ligger livløs, falt over ende, ned mot døren til bussen».
AMK: «Er det mange involverte»?
Kjørum: «Jeg kan ikke se andre mennesker, men vi har ikke kartlagt alt. Vi valgte å ringe 113 først».
Kjørum husker ikke detaljene fra disse samtalene, men forteller at operatøren på AMK-sentralen virket rolig ved første henvendelse.
Likevel klarer ikke sentralen på dette tidspunktet å forstå akkurat hvor Kjørum ringer fra, og hvor bussen står.
Ifølge sentralens egen redegjørelse hadde vedkommende like før hendelsen hatt en pause fra stillingen som medisinsk operatør. Vedkommende hadde heller ikke fått tilstrekkelig opplæring, og hadde for lite erfaring til å håndtere en hendelse av et slikt omfang, heter det.
Hvor alvorlig situasjonen var om bord i Valdresekspressen, visste ingen ennå. Klokken nærmer seg 17:30.
Dårlig dekning
Ti minutter etter at Kjørum ringte AMK første gangen, blir de andre nødetatene varslet – om det som trolig er en bussulykke. Klokken 17:31 ringer AMK til politiet, og to minutter senere blir brannvesenet varslet.
Ved Holsbruvatnet begynner Kjørum å miste oversikten. Det kommer flere biler til, blant annet ekteparet Ingrid og Leif Hellebø, som er på vei tilbake til hytta etter et familiebesøk.
Dårlig mobildekning gjør at Kjørum må holde kontakt med AMK via handsfree-en i bilen.
Klokken 17:33 kobler AMK-sentralen Kjørum mot politiets operasjonssentral. AMK-operatøren gir ordet til en kollega som forklarer at politiet er med på linjen, og at brann snart også blir med. Igjen prøver Kjørum å forklare nøyaktig hvor de befinner seg.
Da stikker Leif Hellebø hodet inn vinduet i bilen til Kjørum. Han er lokalkjent.
Hellebø: «Vi står på Holsbruvatnet, og vi har ca. fire-seks kilometer ned til Øvre Årdal.»
Politiet: «Har dere kjørt Tyin-Årdal»?
Hellebø: «Ja, det er Tyin-Årdal. Riksvei 53».
Politiet: «Riksvei 53, ja. Da er jeg med deg».
Hellebø: «Ja, og vi står på Holsbru. Vi har kommet opp Moadalen, og det er fire-fem kilometer ned til Årdal».
Politiet: «Fikk du det AMK, at de ikke er på E16, men de er på Tyin-Årdal. Vi hadde en misforståelse her tydeligvis, i varslingen der, da. Men jeg er med deg. Dere er ikke begynt på svingene ned mot Årdal».
Klokken er 17:34. Først nå forstår nødsentralene hvor bussen er.
– Jeg er usikker på om alvoret nådde frem, og i ettertid har jeg tenkt på om vi var tydelige nok.
Men etter å ha hørt lydloggene, synes ekteparet Hellebø at Kjørums beskrivelser var gode.
– Når han sier han er 8,9 kilometer unna Årdal, er man langt unna Filefjell, mener Leif Hellebø.
Samtidig med at Kjørum prøver å holde AMK-sentralen orientert om hva som skjer, ser han at noen henter stein i veikanten for å knuse frontdøren på bussen, men glasset lar seg ikke knuse.
Noen roper til ham at det er en overlevende om bord i bussen før en busskyndig klarer å åpne døren ved hjelp av en utvendig knapp.
– Jeg ser at noen går inn i bussen, men at han kommer like fort ut igjen. Så kommer kollegaen min og flere andre løpende mot meg. De forteller at det er en bevæpnet mann i bussen. Noen roper terror, forteller Kjørum.
Blant dem som kommer løpende er Leif og Ingrid Hellebø. De var i ferd med å ta seg inn i bussen, men snur da de forstår at det er en mann med kniv om bord.
Det er fullstendig kaos, og folk flykter fra stedet.
– Biler rygger nesten på hverandre. Det bryter ut full panikk, sier Geir Kjørum.
Terror?
Geir Kjørum og kollega Reidar Bjerke kjører et stykke unna og lager en veisperring med bilen sin. De er livredde, og ringer 113 på nytt:
Kjørum: «Har dere skjønt litt hvor vi er»?
AMK: «Ja, jeg tror det. Vent litt så skal du få en kollega av meg her».
Kjørum: (Utydelig)..«men det er antagelig et terrorangrep, eller noe sånt»..... «Er du der»?
AMK: «Ja, jeg er her».
Kjørum: «Ja, det er krise. Det er noen som har kapret bussen og drept mange».
AMK: «Hva er det»?
Kjørum: Det kan være en som har drept flere.
AMK: Er det en som kan ha drept flere?
Kjørum: «Det kan være en kapring. En styrt ulykke».
AMK: «En styrt ulykke»?
Kjørum:« Han som kom inn i bussen, ble angrepet med kniv av en svart mann. Kan dere få sendt noe politi og helikopter»?
AMK: «Ja, det er folk på vei. Men hør på meg nå. Hva er det som skjer»?
Kjørum: «Det er en buss som ligger halvveis ute i grøfta med en død bussjåfør og med en gærning av en svart mann som truer med kniv. Det er observert av andre, flere forulykka i bussen».
AMK: ... «Det er en mann inne i bussen som truer med kniv»?
Kjørum: «Det er en som truer med kniv. Folk rømmer fra stedet her nå. Det må komme kvalifisert personell. Politiutrykning en masse. Gjerne med helikopter og Gud vet hva».
Informasjonen om at det dreide seg om et knivdrap og mulig terror ble aldri videreformidlet til politi og brannvesen. Klokken har nå passert 17:40. Det er 20 minutter siden AMK ble varslet om hendelsen første gang.
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) skiver i sin rapport fra mars 2014 at AMK-sentralen gjennom hele hendelsen hadde mye informasjon og en situasjonsforståelse som de to andre nødmeldingssentralene ikke hadde.
Da politiet tok kontakt klokken 17:42, informerte ikke AMK om at det var en desperat mann med kniv på stedet. I DSBs rapport bemerker de dette som uheldig.
Frykt
Ved Holsbruvatnet får vitnene beskjed om å holde avstand.
– Vi bruker bilen til å sperre veien og holder dørene låst. Så gir vi beskjed til nyankomne om hva som skjer og ber dem parkere 2–300 meter lenger opp.
Kjørum opplever det som frustrerende at hjelpen ikke kommer, og kjenner at frykten har satt seg i ham.
– Dukker gjerningsmannen opp av grøften? Er han bevæpnet? Hva har egentlig skjedd?
Hentet spade
Samtidig ser Leif Hellebø at enda en bil har ankommet. I bilen snakker sjåføren med AMK. Hellebø går bort til ham og ber ham sette telefonen på høyttaler.
Hellebø: «Det er en person inni som beveger seg frem og tilbake. En utenlandsk. Mørkhudet. Vi prøvde å komme oss inn i bussen, men nå tør vi ikke gjøre mer. Vi har ikke våpen, eller noe ting. Vi må ha folk som kan håndtere en syk person».
AMK: «Hva var navnet ditt»?
Hellebø: «Leif Hellebø. Vi står rundt her nå, men vi tør ikke bevege oss inn i bussen».
AMK: «Det skal dere heller ikke gjøre fordi dette kan være en farlig situasjon».
Da bestemmer Hellebø seg for å finne noe å forsvare seg med.
– Jeg snur meg rundt og løper 50–100 meter opp til brøytestasjonen. Der er det ingen, men i en pickup finner jeg en spade.
Så springer han tilbake. Like etter setter han seg i bilen til vitnet som sist snakket med AMK og kjører forbi bussen. Da får han øye på en ambulanse.
Klokken er rundt 17:50. De to første ambulansene har ankommet.
100 meter fra bussen spør ambulanse «Årdal 411» AMK hvordan de skal gå frem, siden det er en skarp situasjon.
AMK-operatøren svarer at de snakker med AMK-koordinatoren og ber ambulansen vente.
Sju minutter senere ankommer brannvesenet. De forteller politiet at de har fått informasjon om at bussjåføren er blodig og trolig knivstukket. Det er første gang politiet får informasjon om at det var en kniv involvert.
Det er snart 20 minutter siden AMK fikk denne informasjonen. Klokken nærmer seg 18:00. Nå rykker også lensmannen i Årdal ut, som har tjenestefri. Sammen med en kollega bevæpner de seg og kjører mot åstedet.
Politiet sender også ut riksalarm, og ber om bistand fra Beredskapstroppen.
I mørket ved Holsbruvatnet sitter Kjørum og kollegaen i bilen og lurer på hvor det blir av politiet.
Omvei
Da AMK mottok den første telefonen fra Kjørum var fire polititjenestemenn på jobb i distriktet, som strekker seg over et område på størrelse med Østfold fylke.
En patrulje rykket umiddelbart ut fra Lærdal. Patruljen besto av to nyutdannede tjenestemenn, som først trodde de var på vei til en trafikkulykke. Men i stedet for å kjøre fylkesvei 53 om Årdal mot Tyin, valgte de å kjøre E16 om Filefjell.
Det er en omvei på 25 kilometer.
Klokken 18:10 blir patruljen fra Lærdal oppdatert om situasjonen. Det blir også bekreftet at de ikke har med våpen i bilen.
Frykten for at gjerningsmannen plutselig skal dukke opp og ta livet av enda flere mennesker, slipper ikke taket i Kjørum før han får øye på den første politibilen. Klokken er da 18:35.
Da har det gått en time siden politiet fikk melding om ulykken. Lærdalspatruljen stoppet 150 meter unna bussen og innhentet informasjon av vitner, ifølge en evalueringsrapport fra politiet.
Helse- og brannpersonell hadde da allerede fått kontroll på gjerningsmannen. I bussen fant de tre personer drept.
Empati
Asylsøkeren ble i etterkant av drapene innlagt på psykiatrisk klinikk ved Sandviken sykehus i Bergen. Høsten 2014 kastet han seg fra et tak i Bergen fengsel, og etter to uker i respirator ble han koblet fra maskinene. Onsdag 10. september 2014 ble han erklært død.
Tankene kommer av og til. Både i form av bilder og film. Han føler en ubeskrivelig empati med ofrene og ikke minst de pårørende. Men også gjerningsmannen.
– En ukjent mann, med sin historie – en historie ingen av oss kjenner eller kan sette oss inn i. Gjennom en desperat utvei påfører han andre den verste smerte. Det er ingen unnskyldning, men kanskje en forklaring på den verste desperasjon.
Både ekteparet Hellebø og Geir Kjørum har tenkt mye på det som skjedde denne novemberdagen i 2013. Kunne de gjort noe annerledes? Var informasjonen de ga god nok? Hva om de hadde kommet før?
– Det var egentlig litt godt å høre lydloggen, selv om det trekker meg tilbake til det som skjedde. Det er akkurat slik jeg husket det, og nå har jeg fått det bekreftet. Nå falt de siste brikkene på plass, sier Kjørum.
Den dramatiske opplevelsen ved Holsbruvatnet har satt sine spor i Kjørum. Hjemme i Tønsberg kikker han seg ofte over skulderen.
Han har blitt mer var. Han er mer forberedt. Og han setter seg alltid på klappsetene i midten når han tar bussen til og fra jobb.