Menije fikk møte rørt statsråd

Menije Ravandost ble smuglet inn i landet etter å ha vært i Iran mot sin vilje i sju år. I dag la hun fram sin sak for en rørt Anniken Huitfeldt.

Menije Ravandost
Foto: Oddvin Aune, NRK

NRK har fulgt saken om Menije Ravandost, som siden sommeren 2002 har prøvd å komme seg tilbake fra Iran til Sarpsborg. Hun vokste opp i Norge, men mistet oppholdstillatelsen i etter å ha vært i Iran mot sin vilje i sju år.

Hun og søsteren Khadije skal ha blitt lurt med fra Norge til Iran av en onkel. Samtidig hevder de at de ikke fikk hjelp og informasjon fra den norske ambassaden i Teheran.

Se Brennpunkts dokumentar om saken

(Se faktaboks nederst i artikkelen)

Menije Ravandost og Gerd Fleischer

Menije Ravandost og Gerd Fleischer før møtet med statsråden. - Det er begått en stor urett mot henne, sier Fleischer.

Foto: Oddvin Aune, NRK

Hun har siden kjempet for å komme tilbake til Norge – landet hun vokste opp i, men mistet oppholdstillatelsen til å være i. I januar tapte hun en sak som ble anlagt mot den norske staten.

Men i forrige måned ble Menije smuglet inn i landet så hun kan få forklart sin sak for norske myndigheter.

I dag fikk hun en time med barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt for å legge fram sin sak.

- Det er begått en stor urett

- Jeg håper jeg kan få oppholdt her i landet. Jeg er en norsk jente som vil fortsette livet i Norge. Og da jeg var i Iran fikk jeg ikke den hjelpen fra den norske ambassaden som jeg skulle ha, sier Menije, og uttrykker takknemlighet for at statsråden vil høre hennes sak.

Ravandost har nå søkt på nytt om asyl i Norge. Parallelt er saken hun tapte mot staten klaget inn for Høyesterett.

Leder for Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF), Gerd Fleischer, var også med på møtet mellom Ravandost og Huitfeldt. Hun forventer at norske myndigheter gir henne tilbake oppholdstillatelsen.

- Det har blitt begått en stor urett mot henne. Hun har ikke fått den beskyttelse hun har krav på. Det er en krenkelse at hun i dag har status som asylsøker, sier hun til NRK.

Etter møtet sier Fleischer at det var et rørende møte da Ravandost la fram sin sak.

- Hun ble trodd, og ikke et øye var tørt under møtet. Og i det øyeblikket Menije blir trodd, må noen gjøre opp den uretten som er begått, sier Fleischer.

Video nsps_upload_2009_3_19_20_34_0_1185.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Menije var invitert til barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt.

- Nyttige inntrykk

Huitfeldt avviser alle forsøk på å få henne til å kommentere om staten Norge har begått urett mot Ravandost. Hun sier at hun ikke kan gripe inn i denne saken eller kommentere den siden den skal behandles av UDI.

Anniken Huitfeldt

- Det var nyttige inntrykk, sier statsråd Anniken Huitfeldt.

Foto: Oddvin Aune, NRK

- Hun fortalte sin historie – en historie jeg bare kjenner fra media – og det var nyttige inntrykk å få, sier Huitfeldt.

Statsråden vil heller ikke si noe om det faktum at Ravandost ble smuglet ulovlig inn til landet.

- Men hennes historie er viktig sånn at vi i departementet kan lage gode lover og regler, sier hun.

Tirsdag viser NRK Brennpunkt en ny dokumentar om Menije Ravandost. Dagen etter legger hun fram sin sak for Utlendingsdirektoratet. I mellomtiden har Menije Ravandost midlertidig oppholdstillatelse i landet.