NRK Meny
Normal

– Det er selvfølgelig et stort offer

Kronprins Haakon har ikke alltid vært like bekvem med forventningspresset. 20. juli fyller han 40 år.

Få i vår del av verden har så sterke føringer og forventninger til hva man skal bruke livet til. For kronprins Haakon var dette bestemt allerede før han ble født: Han skal bli landets neste konge.

Helt siden han ble født på Rikshospitalet 20. juli 1973, har han levd med pressefotografer på slep. Bare åtte år gammel opptrer han uten sine foreldre, som gjest hos Titten Tei i barne-TV. Den unge prinsen får i oppgave å lære Titten Tei å regne, noe som viser seg å ikke være så enkelt å forklare:

Se video: Én pluss én blir ikke mange, det blir to!

Her kan du se at prins Haakon Magnus lærer Titten-Tei å regne! Dette var i 1979. Stemmen til Titten Tei tilhører skuespiller Birgit Strøm.

Prins Haakon Magnus og Titten Tei

Ikke som alle andre

Jevnlige fotoseanser venter på prinsen gjennom hele oppveksten. Hjemme på Skaugum, på ferie og på skolen. Etter hvert blir det også forventet at prinsen skulle kunne svare på spørsmål som svært få jevnaldrende har behøvd å ofre en tanke. Intervjuet på 18-årsdagen blir en prøvelse for den ferske kronprinsen.

Vil han følge fornuft eller følelser i sitt valg av kone? Signingsferd når han en dag blir konge? Og hva synes kronprinsen egentlig om den høye arbeidsledigheten blant unge?

18-åringen svarer så godt han kan, også på spørsmålene om det å være i søkelyset hele tiden:

Se video: – Jeg får ikke like mange muligheter til å prøve og feile

Kronprins Haakon ble 18 år i 1991. Han intervjues av Geir Helljesen.

Kronprins Haakon intervjues av Geir Helljesen i anledning 18-årsdagen.

Én ting er han i alle fall helt sikker på: Han vil studere, gjerne i utlandet. Etter å ha avsluttet videregående skole gjennomfører kronprinsen førstegangstjenesten i Marinen, etterfulgt av befalsskolen, krigsskolen og studier i internasjonal politikk.

Kronprinsparet

Mette-Marit Tjessem Høiby og kronprins Haakon fotografert 22. august 2001, samme dag som pressekonferansen.

Foto: JERRY LAMPEN / REUTERS

Det er sommeren etter at han kommer hjem fra amerikanske Berkeley med bachelorgraden sin, at han drar til Kristiansand og Quartfestivalen. På denne festivalen er også alenemoren Mette-Marit Tjessem Høiby deltaker.

Det blir ganske raskt klart at Mette-Marit er den han vil satse på, men det byr på store utfordringer. Senere har kronprinsen innrømmet at han satte monarkiet i fare ved å velge som han gjorde. Men hun var den han ville ha.

Fikk sin utkårede

25. august 2001 står bryllupet i Oslo domkirke. Bare dager i forveien forteller en gråtkvalt kommende kronprinsesse at hun tar avstand fra narkotika, og at hun er ferdig med det livet hun hadde levd, med «utagerende festing».

På bryllupsdagen går det kommende kronprinsparet sammen opp kirkegulvet, før de vies av biskop Gunnar Stålset, som holder en svært personlig tale til de to. Utenfor domkirken har mange tusen mennesker møtt opp for å hylle paret. Denne historiske augustdagen er det som om Mette-Marit endelig bli godtatt av folket på ordentlig. Oppstyret i forkant er glemt.

Mange husker nok fremdeles kronprinsens rørende tale til bruden:

Kronprins Haakons tale til Mette-Marit på bryllupsdagen 25. august 2001. (Deler av den hentet fra tilbakeblikk som sendes på NRK 25. august 2011).

– Det gnistrer i sjelen din

I løpet av de neste årene rekker kronprinsparet blant annet å studere i London og å få to barn: Prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus. I tillegg engasjerer de seg i entreprenørskap og ungt lederskap, og ikke minst i kampen mot HIV og aids.

Kronprinsen starter også sitt «verdighetsprosjekt», Dignity Day. Hvert år reiser han rundt til skoler for å snakke med ungdom om verdighet og retten alle mennesker har til å leve et verdig liv.

– Vi kan velge å stå sammen

Så kommer 22. juli 2011 og det verste terrorangrepet i Norge siden 2. verdenskrig. Allerede dagen etter møter kronprinsen overlevende og pårørende etter massakren på Utøya og bomben i regjeringskvartalet.

Mandagen etter samler over 60.000 mennesker seg på Rådhusplassen i Oslo. Der holder kronprinsen en appell som blant annet handler om viktigheten av å tenke over hvilke holdninger hver og en av oss har.

– Vi kan velge at ingen skal måtte stå alene. Vi kan velge å stå sammen, sier den kommende kongen.

Se video: – I dag er gatene fylt av kjærlighet

– I kveld er gatene fylt av kjærlighet. Vi har valgt å forsvare grusomhet med nærhet, sier Kronprins Haakon foran den store mengden på Rådhusplassen.

Kronprins Haakon holder appell