NRK Meny
Normal

Kronprins Haakon med i ekstremserie

Kronprinsen imponerte på ski da han var på tur med ekstremsportutøverne i Oppdrag Nord-Norge.

I TV-serien Oppdrag Nord-Norge, som sendes på NRK, prøver kronprins Haakon seg som ekstremsportutøver. Der blir Norges neste konge utfordret i majestetisk natur - i idretter han setter svært høyt.

I TV-serien Oppdrag Nord-Norge, som sendes på NRK, prøver kronprins Haakon seg som ekstremsportutøver. Norges neste konge blir utfordret i majestetisk natur - i idretter han setter svært høyt. (Reporter: Kristi Marie Skrede, video fra 'Oppdrag Nord-Norge', Flash Studio)

Kronprins Haakons inntreden i Oppdrag Nord-Norge kom som en stor overraskelse på deltagerne. Til tross for mange spekulasjoner klarte ingen av de ni deltagerne å gjette seg til hvem det var som skulle mønstre på MS Fjord Visjon.

– Vi skjønte at det skulle komme en person som var viktig, men kunne ikke skjønne hvem det kunne være. Alle ble veldig overrasket når vi så hvem som kom inn døra, men samtidig tok det kort tid før det formelle ble avklart. Han ble raskt en del av gjengen, sier frikjører Jørgen Platou Willumsen til NRK.no.

– Jeg trives veldig godt med å bo på båt, og i Lofoten er det i tillegg utrolig fint. Jeg liker veldig godt turer som dette, og jeg antok jo at det var en hyggelig gjeng som skulle på tur, forklarer Kronprins Haakon som motivasjon for å bli med.

– Turen ble nesten uvirkelig

Etter mange dager med dårlig vær og vanskelige forhold, bød Lofoten seg frem fra sitt mest inviterende dagen etter det kongelige besøket var på plass. Jørgen Willumsen og Kronprins Haakon fikk muligheten til en drømmedag i den nord-norske fjellheimen. Turkameratene grep anledningen med begge hender.

– Turen ble nesten uvirkelig. For det første fikk jeg endelig muligheten til å oppleve Lofoten fra sitt mest fantastiske, og for det andre hadde jeg en turkamerat utenom det vanlige. Vi var i fjellet fra tidlig på morgenen til langt på kveld, så det ble en veldig spesiell dag, erindrer Willumsen.

På tur med ødelagt kne

Flere av deltagerne i Oppdrag Nord-Norge har en lang historikk med skader. PC Fosse og Joakim Sommer kom på båten på krykker, mens Andreas Åmli Hansen knekte ryggen etter serien var ferdig innspilt. Jørgen Willumsen gikk heller ikke fri for skadeproblemene, men nektet å la det ødelegge drømmedagen.

– Jeg hadde et avrevet korsbånd, og det var ikke akkurat behagelig. Så jeg fikk spjelket sammen kneet på best mulig måte, slik at jeg kunne komme meg opp i fjellet. Skal man på tur med Kronprinsen, er det bare å bite tenna sammen, så for meg ble dagen en dobbel seier - jeg fikk en fantastisk turopplevelse og ble ikke hemmet av kneet, sier Willumsen fornøyd.

Stort sikkerhetsoppbud

I løpet av Kronprinsens opphold får han isbadet, kitet på lands og til vanns og vært på ski, i tillegg til at han må bidra som kokk for resten av gruppa. I serien forklarer Kronprins Haakon bakgrunnen for den omfattende skiinteressen.

– Jeg ble introdusert for vinteridrett tidlig og det var nok moren min som satte alt i gang. Jeg tror hun fikk på meg slalomski før jeg var tre år. Etter hvert prøvde jeg snowboard, men når alle vennene min begynte med Telemark, gjorde jeg det samme. Etter hvert begynte vi å kjøre utenom alpinaleggene, og så begynte vi å gå opp helt fra bunnen. I dag syns jeg kanskje det er det aller morsomste.

(saken fortsetter etter bildet.)

Kronprins Haakon på Oppdrag Nord-Norge

Kronprins Haakon og Jørgen Willumsen på vei ned fjellet i Lofoten.

Foto: Sindre Kinnerød / Flash Studios

Rammene for en tur med Kronprins Haakon er naturlig nok ikke helt som ellers. Sikkerhetsopplegget ble strammet inn flere hakk, og de to turkameratene fikk selskap av både filmcrew og sikkerhetspersonell opp fjellsida. Men dette la ikke noen demper på turopplevelsen.

– Det som er koselig med slike turer er at man får pratet om mye forskjellig mens man deler naturopplevelsen. Det mest naturlige blir jo å snakke om naturen og de fantastiske inntrykkene vi får på vei opp. I tillegg snakket vi mye om forholdet til idrettene vi holder på med. Kronprinsen har en imponerende merittliste og driver med mye forskjellig, så det var interessant å høre om bakgrunnen hans.

Willumsen var tidligere et stort skitalent og levde av skikjøring i fire år. Den erfarne frikjøreren mener Norges tronarving holder høyt nivå med ski på bena.

– Han er veldig god på ski og imponerte på alle måter. Det er tydelig at han har brukt mye tid på skikjøring opp gjennom årene, for han var på ingen måte noen sinke på vei ned.

Kulturstrøm

 • Retroleker redesignet

  En vandreutstilling viser utviklingen av de berømte trelekene fra tidligere Tjekkoslovakia. Bildet her viser hesten som i ny versjon har blitt en alikorn. Nå vises denne koselige delen av europeisk håndverkstradisjon fram på en av de 550 utstillingene under London Design Fair 2018 i september. Les mer om lekene i saken til Wallpaper.

  Alicorn treleke
  Foto: Kutulu
 • Politisk trappepoesi

  En ukjent gatepoet har brukt trappene til Kunsthøgskolen i Oslo til å kritisere institusjonen, blant annet for å ikke ha tatt tak i varsling om seksuell trakassering og for å være en skole for hvite. – Det er et stykke igjen til kategorien vandalisme, sier rektor Jørn Mortensen til Aftenposten.

  Trappepoesi på Kunsthøgskolen i Oslo
  Foto: Christel Marie Blunck