NRK Meny
Normal

Reagerer på lang sykehusvei

Fire av fem vil ikke akseptere mer enn én times reisevei til sykehuset.

Reisevei til føde og akutt etter geografi
Foto: Grafisk / NRK

I en undersøkelse som Norstat har utført for NRK Brennpunkt, kommer det fram at 80 prosent av Norges befolkning mener én times reisetid til akutt og fødeavdeling er uakseptabelt.

34 prosent av de spurte sier at de ikke kan akseptere mer enn en halvtimes reisetid.

En overvekt av de som stiller seg negative til en reisevei på mer enn én time, bor i Midt-Norge. Der foregår den mye omtalte sykehusstriden mellom Molde og Kristiansund.

Akseptabel reisetid til nærmeste akuttavdeling og fødetilbud ved et sykehus:

   

Nord-Norge

Midt-Norge

Vestlandet

Østlandet

Sørlandet inkl Telemark

Oslo   

Mindre enn 30 minutt

 21 %

 28 %

 38 %

 37 %

 32 %

 46 %

Mellom 30 minutt og 1 time

 44 %

 53 %

 42 %

 47 %

 43 %

 33 %

Mellom 1 og 2 timer

 13 %

 10 %

 11 %

 9 %

 17 %

 13 %

Mellom 2 og 2,5 timer

 7 %

 2 %

 2 %

 2 %

 3 %

 1 %

Over 2,5 timer

 13 %

 2 %

 1 %

 1 %

 

 1 %

Usikker/ vet ikke

 3 %

 5 %

 5 %

 4 %

 4 %

 6 %

Gir trygghet med kortere vei

Da Sigve Fahle-Eikeland (7) ble påkjørt under en aketur rett utenfor Kristiansund, var mamma Lill Fahle takknemlig for at akuttavdelingen lå i nærheten.

– Hvis akuttavdelingen hadde ligget sju mil lenger reisevei til Molde sykehus, ville det blitt en lang og strabasiøs tur. Tenk om han hadde fått indre blødninger? spør Fahle opprørt.

Sigve viste seg å ha fått hofta ute av ledd, i tillegg til skader i bekkenregionen. Det hadde nok gått bra selv om reiseveien var lenger, denne gangen.

For mamma Lill ga det imidlertid trygghet å vite at veien til akutten var kort.

– Et helt traumeteam møtte oss, med leger, røntgenpersonale og sykepleiere. Det er synd at man ikke kan lene seg tilbake og tenke på den tryggheten det er å ha et traumeteam, sier Fahle til NRK Brennpunkt.

Mange lokalsykehus i fare

Akkurat nå er de fire regionale helseforetakene i ferd med å legge strategier for det neste tiåret. Dette har ført til dragkamper i alle landsdeler for å beholde både traumeteam, akuttberedskap og fødeavdeling i alle landsdeler.

Ifølge Aftenposten er det konflikt om en tredel av de femti lokalsykehusene i landet.

Samtidig vurderer helseforetakene konsekvensene av at Helsedirektoratet skjerper kvalitetskravene til fødeavdelingene.

Nå kreves det at gynekologer og anestesipersonale skal være på vakt på alle fødeavdelinger, noe som både er kostbart og krever mange ansatte. Helse Midt-Norge har de svart på utfordringene ved å lage en «Strategi 2020»

Demonstranter ved Kristiansund sykehus

Sykehusstriden har satt sterke følelser i sving i Midt-Norge. Her fra en demonstrasjon utenfor Kristiansund Sykehus i forbindelse med et besøk av helseminister Anne Grethe Strøm-Erichsen

Foto: Skjermdump: NRK

Vil øke kapasiteten

Administrerende leder i Helse Midt-Norge, Gunnar Bovim, forteller til NRK at et av målene bak Strategi 2020 er å redusere bruken av passive vakter, for slik å øke kapasiteten.

– I dag rekrutterer vi i Norge én av seks ungdommer til arbeid innen helse- og omsorg. Om 15 år vil vi ha behov for én av fire hvis vi løser oppgaven på samme måte som i dag. Vi må rett og slett bli færre ansatte per pasient – ikke fordi vi ikke har penger – men fordi vi ikke har folk, forklarer Gunnar Bovim.

Splitter Regjeringen

Også Regjeringen, som har gitt de regionale helseforetakene oppgaven om å legge opp tiårsstrategier, er splittet når det gjelder framtidens sykehusstruktur.

Bare Arbeiderpartiet støtter sitt eget prestisjeprosjekt, foretaksreformen (se faktaboks) som de gjennomførte i 2002, og som dagens sykehusorganisering bygger på.

På landsmøte denne helga, vedtok SV en uttalelse der de presiserer at lokalsykehusene skal ha akutt og fødeberedskap.

Det samme skjedde på Senterpartiets landsmøte forrige helg.

Kommentarfeltet er åpent nedenfor faktaboksene!