Et glemt dødsfall

En nyere undersøkelse rundt angrepet på Victoria Terrasse 31.12.1944, viser at det offisielle tallet på døde, 78, kan være for lavt.

Grafikk: Mosquito-fly over Oslo
Foto: NRK Grafikk

― Det riktige tallet er 79, sier Eystein Halle, som er filolog og skribent og jobber med en bok om det mislykkede britiske flyangrepet mot Gestapo i Oslo.
Halle forteller at han har gått gjennom politiets saksmappe fra den gang.

― Der forekommer en person som ikke er med i lista som Brennpunkt har publisert, nemlig Brede Kristiansen, født 2. mai 1869. Han var bosatt i Ruseløkkveien 22.

Bygården i Ruseløkkveien 22 var blant de hardest rammede bygningene i området rundt Victoria Terrasse. Mange sivile ble drept, og en stor fløy av bygningen brant og raste sammen.

Ni døde i samme bygård

Unni Gaarder

Unni Gaarder

Foto: Kjetil Solhøi

I Brennpunkts film ”Nyttårsaften”, forteller Unni Gaarder, som var knapt 7 år gammel den gangen, hvordan hun og lillebroren på mirakuløst vis overlevde bomben som traff Ruseløkkveien 22. Hjemmet deres.

Halle understreker at Brede Kristiansen står på listen over identifiserte døde ved Rikshospitalet, etter bombeangrepet. Her sies det eksplisitt at dødsårsaken for samtlige var lesjoner oppstått ved bombingen 31.12.1944.

Halle visere også til Skifterettens dødsfallregister, der det står at Kristiansen døde i sitt hjem 31.12.1944. Alle de 8 andre som døde på denne adressen den dagen, døde av bomben.

Halle utelukker ikke at det kan være enda flere feil ved dødslisten, som kan føre til at den må justeres i framtiden.

Disse omkom i angrepet