Vil prøveløslate "bombemannen"

Lagmannsretten ønsker å prøveløslate den 51 år gamle mannen som er dømt for drapsforsøk på sin tidligere kone.

Bilbombe Drammen

Ei kvinne fra Drammen ble alvorlig skadet under eksplosjonen på Åssiden i 2003.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / NTB scanpix

Den 51 år gamle drammenseren ble dømt til forvaring i 15 år. Han har nå sonet minstetiden på ti år, og har derfor søkt om prøveløslatelse slik han har mulighet til. Tingretten avviste i vår prøveløslatelse, men fredag fikk han medhold i Borgarting lagmannsrett skriver Drammens Tidende.

– Min klient er naturligvis svært fornøyd med dette. Han var svært skuffet over avgjørelsen i tingretten, sier mannens forsvarer Frode Sulland til NRK.

Advokat Frode Sulland

Advokat Frode Sulland sier at hans klient er svært fornøyd med utfallet i lagmannsretten.

Foto: Åserud / SCANPIX

Mannen forsøkte tidligere i år å bli løslatt i Asker og Bærum tingrett. Tingretten besluttet da at mannen ikke var klar for å løslates fra forvaring. Nå har lagmannsrettet kommet til motsatt konklusjon og gir mannen en prøvetid på tre år. Vilkårene er også svært strenge i forhold til at han ikke får lov til å nærme seg sin tidligere kone.

– Det er jo sånn at hele denne saken knytter seg opp til en påstått gjentagelsesfare i forhold til henne og han har selvsagt akseptert at han ikke skal ha noen som helst kontakt med henne. Det har også lagmannsretten satt som et vilkår.

Les her: Bombemann vil bli fri mann

Les her: - Det er kvinnen som skal beskyttes

Les her: Sakkyndige gir sin vurdering i dag

Les her: Blir ikke løslatt fra forvaring

Ekskonen lever i frykt for mannen

Kvinnen som ble nær drept i bombeangrepet i 2003 fortalte både i tingretten og lagmannsretten at hun frykter for sitt liv om hennes tidligere ektemann blir løslatt.

Den domfelte mannen har tidligere hatt flere korttidspermisjoner fra soningen. Da har kvinnen som i dag er i midten av 40-årene, hatt voldsalarm og holdt seg vekk fra både arbeid og der hun bor forklarte hun i retten. Hele tiden har hun rådført seg med politiet.

Hun fortalte i tingretten om et liv i konstant frykt og håper at han ikke får slippe ut selv om minstetiden er sonet. På spørsmål om hva hun gjør dersom han slipper ut, svarer hun at hun i så fall må ha folk rundt seg hele tiden. Kvinnen levde med mannen i ni år og mener hun kjenner ham bedre enn noen andre.

– Han kommer ut mer hevngjerrig enn noen gang, sa kvinnen som frykter for livet sitt dersom han slippes fri, sa kvinnen i tingretten.

Les kvinnens opplevelser her: Lever i konstant frykt

Håper på Høyesterett

Bistandsadvokaten til kvinnen, Knut Brindem, forteller at kvinnen nå er i sjokk etter lagmannsrettens beslutning.

– Hun er i sjokk etter å ha hørt om løslatelsen, hun føler nå at hun er i direkte fare, sier Brindem til NRK.

Kvinnen tror ikke hennes ektemann har forandret seg etter ti år i fengsel.

– Vi har et sterkt håp om at denne saken nå skal ankes av statsadvokaten til Høyesterett. Når vi ser på både hans forklaring i retten og uttalelsene til de sakkyndige er vi overrasket over at han løslates.

– Hvordan blir hennes liv om han løslates?

– Det blir et liv i frykt.

Vil vurdere anke

– Jeg har ikke rukket å lese dommen, men registrerer at lagmannsretten er uenig med oss. Vi mener at vilkårene for fortsatt forvaring er til stede, sier statsadvokat Nina Søndersrød til Drammens Tidende.

Påtalemyndigheten vil avgjøre om de skal anke innen to uker. Hvis de anker, er i så fall ikke dommen rettskraftig og det blir opp til Høyesterett å avgjøre hva som skjer med ham.