Hopp til innhold

– Nå kan vi gjøre opp den urett som ble gjort

Beboerne på Tofte ble presset til å selge tomtene sine, men området ble aldri brukt til papirfabrikken. Nå vil Venstre rydde opp.

Eiendommer på næringstomt, Tofte

På begynnelsen av 90-tallet ble flere beboere på Tofte presset til å selge eiendommene sine fordi området skulle brukes til å utvide papirfabrikken.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

– Vi mener at kommunen nå må gå inn og ta en aktiv rolle, ved å gå i dialog med dem som mistet eiendommene sine, og med fabrikken. Og så må man jo, hvis det er vilje fra begge sider, omregulere dette tilbake til eiendommer, og tilby disse tilbake til de som ble frarøvet eiendommene den gangen, sier Christian Dyresen fra Hurum Venstre.

Christian Dyresen, Hurum Venstre

Christian Dyresen fra Hurum Venstre ønsker å starte en politisk prosess slik at kommunen kan kjøpe tilbake områdene som ble solgt for at cellulosefabrikken kunne utvides.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

På begynnelsen av 90-tallet ble flere beboere på Tofte presset til å selge eiendommene sine fordi området skulle brukes til å utvide papirfabrikken. Men på 16 år har ingen ting skjedd, og nå kan fabrikkeierne tjene gode penger på de attraktive eiendommene, etter at Södra Cell Tofte er blitt lagt ned.

Les også: Presset til å selge attraktive eiendommer

– Her ble tydelig enkeltindividene og familiene, som har vært så uheldige å ha disse eiendommene, blitt fratatt disse. Ikke fikk de det de fortjente økonomisk og prosessen var vel kanskje ikke så veldig demokratisk. Det var vel disse 2000 arbeidsplassene som stod i fokus. Det er forståelig, men eierne burde også blitt behandlet på en annen måte. Nå kan vi kanskje gjøre opp den urett som ble gjort, sier Dyresen.

Store verdier

NRK tok med seg eiendomsmegler i Foss & Co eiendomsmegling, Tony-André Dahl, for å se på noen av tomtene.

Én av dem, prisvurderer han til rundt 3 millioner kroner.

Tony-André Dahl (eiendomsmegler)

Eiendomsmegler Tony-André Dahl, mener området er lett omsettelig.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

– Dette er utrolig fint område her ute. Du har havet rett ut, ser Bastøferga i det fjerne. Dette er et veldig, og vil bli et veldig, populær boligområde. Ingen tvil om det. Dette er lett omsettelig, sier Dahl.

– Hva tenker du om at dette er regulert til industriområde?

– Det ligger jo i et opprinnelig boligområde. Altså, det har jo vært boliger i området her i mange år. Så det er et veldig naturlig boligområde, selv om det ligger nære fabrikktomta. Sånne stedet egner seg fint til boliger.

– Hva med denne tomta?

– Den er på drøye 7 mål. Selve bygget er det ikke høy teknisk standard på, men det er tomta som har en verdi her. Hadde dette vært boligregulert, og lagt ut for salg, vil jeg anslå at denne eiendommen hadde gått for drøye tre millioner, slik den står i dag, forklarer Dahl.

Les også: Mener Tofte kan bli en turistperle

Vil se på helheten

Monica Vee Bratlie, ordfører Hurum kommune.

Ordfører i Hurum, Monica Vee Bratlie, ønsker seg en helhetlig plan for hele området.

Foto: Mari Reisjå

Ordfører i Hurum, Monica Vee Bratlie fra Høyre, mener at hvis Södra Cell ønsker å gjøre om området til boliger, så blir det en sak mellom de svenske eierne og de eventuelle kjøperne. Hun vil ha en større plan.

– Jeg skjønner veldig godt at man ønsker å kjøpe tilbake disse boligene. Som kommune tenker jeg at vi må nå, i samarbeid med Södra, se på helheten i området. Vi må ha en helhetlig plan før vi kan begynne å omregulere noe som helst.

Hun kan ikke love sin politisk allierte i kommunestyret, Christian Dyresen, noe hjelp.

– Det er først og fremst en sak mellom Södra og de som ønsker å kjøpe.

– Men kan ikke kommunen legge et visst politisk press?

– Det kan vi jo absolutt, men jeg tenker det er viktig å få en helhetlig plan før vi omregulerer. Disse områdene er godt egnet til bolig, jeg ser det, men jeg tenker vi må ha en plan først.

– Hva skal en slik plan inneholde?

– Vi er veldig opptatt av næringsutvikling og arbeidsplasser på Tofte. Og det er det viktigste for oss i denne sammenhengen, sier Vee Bratlie.

Venstre vil ikke gi seg

– Det er lett å være etterpåklok når man vet det ikke har vært, og ikke kommer til å bli industri her. Men dette har vel rett og slett bare vært baksiden av medaljen. Det er jo ikke Södra som har forårsaket dette, og har vel bare tenkt at dette lar vi ligge, sier Dyresen.

Les også: Södra Cell-ansatte er forbanna

– Det er ikke så farlig å plassere skyld, det viktigste er at man går sammen for å bli enige om hva man gjør videre. Plassere skyld er vi ferdige med. Men politisk lederskap handler også om å gjøre opp for seg, uavhengig av hvem som hadde makten den gang. Nå får vi ta vare på innbyggerne våre, også de som bodde her, forklarer Dyresen.

Saken fortsetter under bildet.

Södra Cell

Södra Cell på Tofte

Foto: Mari Reisjå

Han mener at det kan være vilje hos Södra Cell til å selge.

– Jeg tror ikke det vil være et tap for dem, for den summen Norske Skog kjøpte eiendommen for den gang var jo ganske lav. Det er vel heller snakk om at de kan gi fra seg en potensiell gevinst, men det bør de vel kanskje gjøre i lys av å rydde opp etter seg. De vil jo også tjene på å forlate Tofte med et godt ettermæle, sier Dyresen.

Et av de fineste områdene på Hurumlandet

Eiendomsmegler Tony-André Dahl sier at prisnivået vil være avhengig av om det blir ny næringsvirksomhet på fabrikkområdet, og hva slags virksomhet det eventuelt blir. Men uansett er området et av de flotteste på hele Hurumlandet.

Tofte

Tofte ligger idyllisk til, ytterst på Hurumlandet.

Foto: Mari Reisjå

– Nå har jo Hurum 63 kilometer med strandlinje, så det er mange fine områder her ute. Men det er ingen tvil om at dette er et veldig fint området, ytterst på Hurumlandet. For det er klart at du må helt ut hit til Tofte for å den havfølelsen som man får fra disse stedene her.

Ordføreren håper nå nye næringer finner veien til Hurum.

– Det er et veldig fint område, det ligger greit tilgjengelig, det er bra infrastruktur. Derfor mener vi dette området er godt egnet for ny næringsutvikling.

– Men bør ikke politikere i dag, rydde opp i feil som har blitt gjort tidligere?

– Man hadde jo tro på da at man skal utvikle næringsområdet, så det var saken da. Nå er det ikke slik i dag, men allikevel, vi må se på dette som en helhetlig plan, avslutter Vee Bratlie.

Flere nyheter fra NRK Buskerud