Vil ikke ha salt

Hemsedølene vil ikke at Mesta salter veiene i bygda. De vil heller beholde snøen og ha en hvit bygd.

Hemsedal
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Ifølge ordfører i Hemsedal Oddvar Grøthe har kommuen en avtale med Mesta om at de ikke skal salte på Rv 52 gjennom Hemsedal sentrum når det er kaldere enn to-tre minus, men det gjør saltbilen likevel.

I følge Statens Vegvesen skal ikke avtalen gjelde før gradestokken kryper ned mot ti kuldegrader.

- Jeg kan ikke se at vi har en avtale om at vi skal salte ved to-tre minusgrader. Ved denne temperaturen har saltet de beste egenskapene. I forhold til vinterveier skal vi stoppe saltingen ved åtte-ti minusgrader, sier seksjonsleder i Statens Vegvesen Knut Erik Skogen.

Salter for mye?
Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Utallige henvendelser til Vegvesenet

Til avisa Hallingdølen sier ordfører Oddvar Grøthe at han ikke har tall på alle de gangene han har vært i kontakt med vegvesenet om saltinga. Hemsedølene vil nemlig beholde snøen, slik at de får ei hvit og vakker bygd istedet for sørpe og slaps. Men det skjer ikke før det er blitt kaldere.

- Vi har avtalt med kommunen at vi skal snu saltbilen ved Ulsåk sentrum når det er ordinær vinter og stabilt vinterføre. Når det er høst og vår og ustabile forhold må vi bruke de midlene som skal til for å holde forholdene ved like, sier Skogen.