Hopp til innhold

Vil ha nulltoleranse for kriminelle MC-klubber

HØNEFOSS (NRK): Kommuner over hele landet vurderer nå å samarbeide tettere med politiet i kampen mot kriminelle MC-klubber.

Mc-gjeng

Et tett samarbeid mellom Politidirektoratet og Kommunenes interesseorganisasjon, KS, kan gjøre det vanskeligere for kriminelle MC-klubber å etablere seg.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Tommy Lafton er MC-kontakt i Nordre Buskerud politidistrikt. Han beskriver et miljø de fleste av oss kun har sett på tv eller lest om i avisen.

Tommy Lafton

Tommy Lafton, MC-kontakt i Nordre Buskerud politidistrikt, er mest bekymret for ekspansjonen i nye kriminelle europeiske MC-klubber.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Det er et kriminelt nettverk som bedriver vold, trusler, torpedovirksomhet og narkotikahandel. Det er ikke en type virksomhet vi vil ha i bakgården vår, sier Lafton.

Et av områdene MC-klubber har forsøkt å etablere seg, er Ringerike. Det skjedde senest i 2011, da blant andre Gladiators forsøkte å slå seg ned.

– De hadde fått seg et sted å møtes og det foregikk rekruttering og forsøk på verving der. De ville starte en lokalavdeling, eller et såkalt "chapter" i Hønefoss, forteller Lafton.

– Vil skape trygghet for innbyggerne

De siste årene har fremveksten av kriminelle MC-klubber, som Hells Angels, Bandidos, Coffin Cheaters og den tyske verstingklubben, Gremium – økt i Norge. Et tett samarbeid mellom Politidirektoratet og Kommunenes interesseorganisasjon, KS, vil nå gjøre det vanskeligere for disse å etablere seg.

Målet er å informere Kommune-Norge om hva de kan gjøre for å stoppe nyetableringer.

Karianne Berg

Karianne Berg jobber med kriminalitetsforebyggende arbeid i Ringerike kommune.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Politikerne i Ringerike vil denne uka trolig bestemme hva de skal gjøre. Det er veldig viktig, sier Karianne Berg, som jobber med kriminalitetsforebyggende arbeid.

– Det vil skape trygghet for innbyggerne, at vi sier hva vi ønsker – og hva vi IKKE ønsker. At vi ikke skal ha slike klubber i nærmiljøet, sier Berg.

Politiet i Nordre Buskerud har i dag god oversikt over MC-miljøet i regionen og mener at det ikke er noen organiserte kriminelle klubber her.

– Vi kjenner til at det er personer i distriktet som har tilknytning til disse klubbene, uten at det bekymrer oss for mye. Det vi ikke har kontroll på er de nye klubbene fra andre land i Europa. Vi ønsker ikke at de skal få fotfeste i Norge, sier Tommy Lafton, MC-kontakt i Nordre Buskerud politidistrikt.