Hopp til innhold

Verner Trillemarka

Regjeringen har vedtatt å verne 147 kvadratkilometer i Trillemarka.

Trillemarka - Rollagsfjell
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Tirsdag ble det klart at regjeringen har vedtatt å verne 147 kvadratkilometer i Trillemarka. 100 grunneierne får erstatning, men beløpet er foreløpig usikkert. Det som er klart er at 40 millioner kroner går til et fond for kommunene.

SE VIDEO: Trillemarka

SE VIDEO: Dette er Trillemarka-konflikten

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Etterlengtet miljøseier

Leder i Norges naturvernforbund, Lars Haltbrekken er svært fornøyd med utfallet.

- Dette er vi kjempegodt fornøyd med. Det betyr at vi får tatt vare på de viktigste områdene, og de viktigste utsatte artene i området. Dette er en sak vi har jobbet med i veldig mange år, og jeg er veldig fornøyd.

- Er det en etterlengtet miljøseier i forhold til regjeringen?

- Helt klart, og særlig i forhold til ivaretakelsen av biologisk mangfold og naturrikdom hvor Norge har ligget langt etter. Vi håper at dette er starten på en skikkelig satsing på naturvernet i Norge fremover.

Ordfører i Sigdal, Kari Kolbræk Ask er ikke fornøyd med vedtaket: - Jeg er overrasket og svært skuffet

Rasmus Hansson i WWF, sier de er glade for at det endelig er kommet en avgjørelse i saken.

- Dette er bestått svennprøve for SV i regjeringen, sier han.

LES WWFS kommentarer til vedtaket her

Per Olaf Lundteigen

Per Olaf Lundteigen er ikke fornøyd med vedtaket.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

- Jeg har ikke ord

Stortingsrepresentant for Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, er svært skuffet over avgjørelsen, men han gir ikke opp kampen.

- Saken er enda ikke avgjort i Stortinget. Det som Regjeringen nå har foreslått er i strid med Soria Moria - erklæringen.

- Betyr det at du kommer til å stemme mot din egen regjering når denne saken kommer opp?

- Det er ingen tvil om at jeg kommer til å gjøre det. Her er det ikke snakk om penger. Her er det snakk om respekt for det kommunale selvstyret, og respekt for de menneskene lokalt som har tatt vernetanken alvorlig innover seg, og som har kommet med et forslag som ivaretar alle disse verneverdiene. Likevel er ikke dette nok for enkelte. Jeg har ikke ord for det som skjer, sier han.

HØR HELE INTERVJUET MED LUNDTEIGEN: - Jeg gir ikke opp

Erik Solheim

Miljøvernminister Erik Solheim.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Stridens kjerne

Det er mer enn ett år siden Direktoratet for Naturforvaltning la frem sitt forslag om å verne 147 kvadratkilometer, og ikke 100 kvadratkilometer som Fylkesmannen og grunneierne går inn for.

Før jul sa miljøvernminister Erik Solheim klart i fra at han ville ha fortgang i avgjørelsen om vern i Trillemarka.

Til Nationen sa miljøvernministeren at han hadde klare ambisjoner om å få til et vernekompromiss før neste stortingsvalg.

Og han la ikke skjul på at han trodde det kunne bli svært krevende å ta en beslutning i saken:

- Ting ser helt annerledes ut fra et bygdesamfunn enn det gjør fra det sentrale stortingsmiljøet. I spørsmålet om vern av Trillemarka er det to helt legitime hensyn som nå må avveies, sier han til avisen.

Bekymret for vernet

I oktober i fjor sa statssekretær Heidi Sørensen at til NRK hun ikke hadde endret standpunkt om vernet i Trillemarka.Det bekymret ordfører i Sigdal, Kari Kolbræk Ask.

- Jeg er bekymret for hva som skjer med vernet av Trillemarka, når den tidligere miljøaktivisten er blitt statssekretær i Miljøverndepartementet.

Sørensen selv sa til NRK at hun fremdeles ville gå inn for det største verneforslaget.

I november i fjor inviterte grunneiere i Rollag og Sigdal i Buskerud miljøvernminister og fredsmegler Erik Solheim til Trillemarka for å høre grunneiernes syn på den fastlåste konflikten om størrelsen på det planlagte verneområdet.

"Som utviklingsminister og som fredsmegler forstår du bedre enn noen viktigheten av å høre flere sider i en konflikt", skrev grunneier Olav Traaen i invitasjonen til Solheim.