NRK Meny
Normal

Ønsker 100 millioner

Sigdal kommune ønsker 100 millioner til næringsutvikling i Trillemarka-området.

Trillemarka-Rollagsfjell i Buskerud
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Sigdal kommune krever at staten tredobler pengestøtten for å utvikle ny næringsvirksomhet etter vernevedtaket i Trillemarka.

Kommunestyrene i Rollag, Sigdal og Nore og Uvdal kommer til å gjøre vedtak i ukene som kommer om hva de ønsker skal skje med Norges største skogvernområde.

Les også: Verner Trillemarka

Jevnlige møter

Det praktiske arbeidet med å gjøre et vedtak om til hverdag for innbyggerne rundt det største området med verna skog i Norge er i gang. Nå foregår jevnlig møtevirksomhet mellom Miljøverndepartementet og kommunene.

Et av spørsmålene er hvor stort fondet for å utvikle ny næring i de tre kommunene skal være. Miljøverndepartementet har foreslått 30 millioner kroner over fem år.

Trillemarka
Foto: Grafikk:John Hansen / NRK

Ordfører i Sigdal, Kari Ask mener det bør være tre ganger så stort, altså 100 millioner kroner. Og strekke seg over lang flere år.

- Det var mindre penger enn det vi hadde behov for. Så vi ønsker jo at det blir så mye penger at det blir en hjelp til næringsutvikling, sier hun.

Håpet er at det skal bli en god dialog med grunneierne slik at de finner det spennende å sette i gang. Ett av forslagene er å jobbe for å få folk ut i området via stier og tilrettelegging.

Les også: Vil stoppe Trillemarkavedtaket

- Et verdifullt område

- Vi vil verne livet

Samspill er utfordring

Innenfor vernegrensene finnes det over 140 bygninger. Disse trenger oppussing og vedlikehold. Transport betyr derfor motorisert ferdsel inn i det helligste. Det er slik det naturlige livet er i Trillemarka sier ordfører i Rollag, Steinar Berthelsen.

- Her skal vi forvalte verneverdier samtidig som vi skal verne om den aktive bruken. Det er det som er utfordringen, sier han.

Han sier det ikke blir aktuelt å lage nye veier i marka.

- Nei, det er uaktuelt, vi må bruke det som er der, sier han.