NRK Meny
Normal

Verdens lengste hopp - og enda lengre skjerf

Denne helga blir det skiflygingsmaraton i den hoppgale bygda Vikersund. 1000 frivillige bidrar til å skape festen. Treff dem – og se skjerfet som blir lengre enn Anders Fannemels 251,5 meter i direktesendingen her.

Fredag 12. februar tar vi temperaturen på Vikersund før den store folkefesten. Følg "Hopplunsj" på nrk.no/buskerud fra klokka 12.00

Hvor ble det av skia til Ole Gunnar Fidjestøl? Hvordan strikker man lengre skjerf enn verdensrekorden i skiflyging? Hvordan får en liten bygd 1000 frivillige til å skape hoppfest? Få svarene direkte her.

Bygda som har arrangert VM i skiflyging fire ganger slår til igjen. I helga går ikke mindre enn tre verdenscuprunder i hoppanlegget som feirer 80-årsjubileum. Det lukter ny verdensrekord.

I går landet prøvehopper Halvor Egner Granerud på 240 meter da bakken ble testet.

1000 frivillige

Dugnad i Vikersund

Blant de mange frivillige er karene på hoppkanten, som sørger for at det er nøyaktig 20 centimeter mellom skisporene.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Vikersundbakken ble åpnet i 1936. Hilmer Myhra fra Kongsberg vant det første rennet med hele 85 meter. Siden den gang har verdensrekordene haglet i de ulike bakkene som har blitt utvidet og forlenget mange ganger.

Men det ligger mye innsats bak. Frivillige bidrar natt og dag for å få til et vellykket arrangement.

Det er bratt i Vikersundbakken. Så når tråkkemaskinen skal gjøre bakken lekker før verdenseliten kommer til helga, må føreren få hjelp av en wire for å trekke tråkkemaskinen opp unnarennet.

Tråkkemaskin i Vikersund

Tråkkemaskinen på vei ned det svært bratte unnarennet. Den henger i en 12 millimeter tykk stålvaier. I forrige uke røk den tvers av.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

I forrige uke kunne det gått galt, for da røyk wiren midt i bakken. Fører Odd Brandtenborg raste 130 meter ned unnarennet, med baken først.

– Da gikk det fort. Det er som å kjøre kjelke uten ratt, sier Brandtenborg.

Hopplunsj

Fra klokka 12 kan du bli med på vår Hopplunsj fra Vikersund, hvor du møter sportssjef for landslaget Clas Brede Bråthen, hopplegende Ole Gunnar Fidjestøl, den lengste skjerfet i hopphistorien – og blir med på dugnaden for å komme i mål med forberedelsene til verdenscuphelga.