Ut av Høyre i protest

Den profilerte Høyre-mannen Torkel Wetterhus står nå på Senterpartietlista i Nore og Uvdal. Tomtefestloven har fått ham til å skifte parti.

– Da den nye tomtefesteloven ble vedtatt for noen år siden med Høyres støtte fikk jeg nok. Etter å ha vært medlem av Høyre siden 1971 meldte jeg meg ut og la den politiske karrieren på hylla, forteller Torkel Wetterhus(62) til Laagendalsposten. 

Den nye tomtefesteloven kom i 2004 med støtte fra tidligere miljøvernminister Børge Brende (H). Wetterhus kaller dette ren stemmesanking.

– Høyre har vært den fremste forsvarer av eiendomsretten, men de vedtok tomtefesteloven som resulterte i at grunneierne få bare 60 prosent av verdien for tomtene sine. Høyre støttet forslaget for å hente stemmer. Det er flere stemmer å hente hos hytteeierne enn grunneierne, ute på landsbygda, og det finner jeg meg ikke i. Blir du fratatt noe du eier, skal du få full erstatning.

Børge Brendes håndtering av Trillemarka som miljøvernminister under Bondevik har også påvirket Wetterhus. - Det er klart det også hadde sin innvirkning. Jeg var ikke fornøyd med  Brendes håndtering av vernesaken. Brende og Høyre viste ikke respekt for folk i bygdene. At de nå har snudd, skyldes vel at det er lettere når de er i opposisjon enn posisjon.

Wetterhus har sittet i Nore og Uvdal kommunestyret tre perioder. Siste periode som varaordfører fram til 1999. Da tok han seg en pause fra politikken. Wetterhus har også representert Høyre i fylkestinget, i tillegg til over 100 andre verv innen politikk og organisasjon.