Hopp til innhold

Tyrkiske tradisjoner i Drammen

Tusenvis av kopper med te og rullekebab går med når det arrangeres tyrkisk håndverks- og matmesse på Fjell i Drammen.

Imponert over tyrkisk håndverk

Laila Karlsen og Torill Semb finner mye de liker på tyrkisk håndverks- og matmesse i Drammen.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

– Dette var en flott opplevelse, sier Torill Semb som besøker den tyrkiske håndverks- og matmessa for første gang. Hun har blitt invitert av venninnen Laila Karsen som har vært innom tidligere år.

Begge lar seg imponere av de flotte broderte dukene og håndklærne som er utstilt og for salg.

– Vi skal spise lunsj her også, tyrkisk mat er jo så godt.

Tyrkisk håndverk med tradisjon

– Tyrkiske jenter lærer å strikke, hekle, sy og brodere før de gifter seg, sier Gulsen Øzturk, leder av tyrkisk kvinneforening.

Hun viser rundt i Fjell bydelshus i Drammen der messa arrangeres fra 9. til 13. mai. På langbordene ligger duker og andre ting som tyrkiske kvinner har laget det siste året og gitt til arrangørene. Blant annet fargerike kunstige blomsteroppsatser som er vanlig å se i de fleste tyrkiske hjem.

Her selges også de små glassene som brukes til te og kaffeservise til kruttsterk tyrkisk kaffe.

– Disse pyntehåndklærne med blomsterbroderier er veldig populære. I Tyrkia er det vanlig å ha dem til gjester. I vinter har mange brodert for å levere til messa nå i mai.

Tyrkisk håndverks- og matmesse i Drammen

Gulsen Øzturk, leder av tyrkisk kvinneforening er en av arrangørene av tyrkisk håndverks- og matmesse på Fjell 9. til 13. mai.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

Arrangørene av messa er tyrkisk kvinneforening i Drammen, Senter for integrering og tyrkisk unge arbeidere og student forening. Messen arrangeres for åttende gang og er resultatet av mange måneders dugnadsarbeid.

– Vi starter planleggingen til neste års messe så fort årets er arrangert, sier Gulsen Øzturk.

– Messa trekker stadig flere mennesker og det er stadig flere norske som kommer.

Populær matservering

-Dressingen og kjøttet må være bra, da blir dønerkebaben kjempegod, sier Kadir Pakirci.

Dønerkebab selges i hundretall på Tyrkisk messe

Dønerkebab og andre tyrkiske spesialiteter serveres på messe i Drammen.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

16-åringen har dugnadsvakt og ansvaret for å lage og servere kebab og andre populære tyrkiske matspesialiteter.

– Etter skoletid er det kø av ungdomsskoleelever for å kjøpe dønerkebab og i helgen kommer vi til å selge hundrevis.

Lefsene er laget av tyrkiske kvinner som steker dem i et eget telt utenfor bydelshuset. De er i sving fra tidlig om morgenen for å lage nok lefser til matserveringen hele dagen.

Fremmer tyrkisk kultur

Drammen har drøyt 64.000 innbyggere og er en flerkulturell by der ca. 20 prosent av befolkningen har innvandrerbakgrunn, den største gruppen har tyrkisk bakgrunn. I 2011 ble det markert at det var 40 år siden den første tyrkeren kom til Drammen for å jobbe.

-I dag er det mer enn 3500 med tyrkisk bakgrunn i Drammen, sier Arif Erkøk, leder av arrangementskomiteen.

– Messen er en fin anledning til å vise fram tyrkisk tradisjon og kultur.

Pengene som kommer inn går til å hjelpe barn og ungdom i det tyrkiske miljøet i byen. Blant annet drives det leksehjelp for jenter og gutter. Det arrangeres også turer i inn- og utland og arrangeres aktiviteter.

Flere nyheter fra NRK Buskerud