Hopp til innhold

Selger bjørkeris for kvinners helse

Hver februar måned ser vi dem – de eldre kvinnene som sitter på den lokale butikken eller går rundt i nabolaget ditt og selger fastelavnsris med fargerike fjær på. Men yngre kvinner i dag vet knapt hva Sanitetskvinnene er.

Hokksund Sanitetsforening

Marit Aas (75), Aasne Marhaug (80), Mary Espseth (82) og Astrid Throndsen (87) har rigget seg til hos den lokale kjøpmannen på Hokksund der de sitter og selger fastelavnsris.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

På butikken i Hokksund finner vi fire av dem; 75 år gamle Marit Aas, Aasne Marhaug på 80, 82 år gamle Mary Espseth og Astrid Throndsen på 87. Der har de rigget seg til ved handlevognene; med en bukett fargerike bjørkeris og en brukt sjokoladeeske som brukes som pengekasse.

I år samler sanitetskvinnene i Norge inn åtte millioner kroner som blant annet går til å bedre kvinners helse og bekjempe vold mot kvinner. Foreningen har vært med på å bygge opp folkehelsen i Norge, men akkurat det er det ikke mange unge kvinner i dag som vet.

Snittalder på 70 år

Hokksund sanitetsforening

En gammel sjokoladeeske duger som pengekasse for kvinnene som selger fastelavnsris på butikken i Hokksund.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Sanitetskvinnene har i dag 48.000 medlemmer i 740 lokalforeninger. Gjennomsnittsalderen er på 70 år.

Men foreningen har en utfordring; de fleste medlemmene er eldre kvinner, og de sliter med å rekruttere yngre medlemmer.

Generalsekretær Anne-Karin Nygård i Norske Kvinners Sanitetsforening forteller at de nå forsøker å rekruttere yngre krefter, og siden 1. januar 2013 har de fått 2400 nye medlemmer. Av disse er 600 nye i år, og gjennomsnittsalderen blant de nye medlemmene er 50 år.

Rekrutterer nye kvinner

– Gjennomsnittsalderen er høy, og problemet er at mange av våre medlemmer dør. Men de siste årene har vi fått flere saker som interesserer de yngre kvinnene. I tillegg har vi et arbeid som heter "Ny giv". Vi har ansatt en ung kvinne som reiser land og strand rundt og etablerer nye foreninger og får i gang engasjementet, forteller Nygård.

Les: – Hatten av for tøffe damer som forteller om vold og overgrep

Hør: Aktivist og overklassekvinne — Lydklipp — NRK Skole

Unge kjenner ikke til foreningen

Fastelavnsris

Hvert år selger sanitetskvinnene i Norge fastelavnsris for åtte millioner kroner.

Foto: Caroline Bækkelund / NRK

Det er ikke mange av de unge kvinnene NRK snakker med på gata som vet hva sanitetskvinnene er.

– Det er noe kristent, sier en.

– Førstehjelpsforening, sier en annen.

– Jeg har aldri hørt om dem, sier en tredje.

Selger hos den lokale kjøpmannen

Hos den lokale kjøpmannen i Hokksund sitter fire kvinner fra Hokksund sanitetsforening og selger fastelavnsris. Ved handlevognene sitter de i flere timer. Marit Aas, Aasne Marhaug, Mary Espseth og Astrid Throndsen. De er alle er mellom 75 og 87 år.

– De yngre kvinnene har ikke interesse for det vi driver med. Jeg tror ikke alle skjønner hva det er. Vi er glade for å kunne holde på med denne tradisjonen som har vært uendelig mange år, sier de.

Men hva skjer med sanitetskvinnene i Hokksund når dere ikke er her lenger?

– Nei, det vet jeg ikke. Det vil jeg helst ikke tenke på, sier en av de trofaste sanitetskvinnene i Hokksund.