NRK Meny
Normal

Ringerike sykehus får en halv million i bot

Ringerike sykehus har fått en foretaksstraff i form av et forelegg på 500.000 kroner etter at en 22-åring døde etter en kneoperasjon.

Ringerike sykehus

Ringerike sykehus får en halv million i bot etter at en 22-åring døde etter en kneoperasjon.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Politiet i Nordre Buskerud har siktet Vestre Viken HF for brudd på helsepersonell-loven.

Bakgrunnen for siktelsen var en kneoperasjon som ble foretatt på Benjamin Lie, en mann på 22 år fra Modum, 4. september 2009. Benjamin Lie døde som følge av den behandlingen han fikk etter operasjonen.

Lie ble funnet død i sengen sin på sykehuset noen timer etter at han var blitt operert i kneet. Han hadde ingen kjente sykdommer, og dødsfallet kom overraskende.

Politiet mener det er bevist at helsepersonellet ikke ga pasienten tilstrekkelig overvåkning etter operasjonen, og at sykehusets rutiner vedrørende medisinhåndtering ble brutt av helsepersonellet.

Mangler rutiner

I tillegg mener politiet at sykehuset mangler rutiner for blant annet pasienter som og er ustabile på sengepost. Som følge av dette er sykehuset ilagt en bot på 500.000 kroner.

Kommunikasjonsdirektør Jo Heldaas i Vestre Viken Helseforetak sier de skal se på premissene for avgjørelsen før de bestemmer seg for om de vil godta boten.

- Nå skal vi gå gjennom premissene, og lese det som står i papirene. Så vil vi ta stilling til om vi aksepterer boten, eller om vi anker, sier han til NRK.no.

Svært alvorlig sak

I desember i fjor gikk foreldrene til Lie ut og ba om en egen granskingskommisjon for uventede dødsfall ved sykehus.

Moren til 22-åringen, Unni Tobiassen Lie, sa til NRK den gang at hun var kritisk til rutinene ved slike dødsfall, og fikk også politisk støtte for forslaget.
Tobiassen Lie er glad for den politiske støtten, og hun håpet initiativet ville få resultater.

- Når en frisk mann på 22 år dør helt uventet er det betimelig at sykehuset går gjennom rutinene, sa moren til avdøde.

Fylkeslege Kjetil Kongelstad så også på saken som svært alvorlig.

- Det dreier seg jo om en ung mann, i utgangspunktet frisk, som kommer inn på sykehuset for et benbrudd. Når personen dør etterpå, er det alvorlig, sa Kongelstad til NRK.no den gang.