Hopp til innhold

Syk kvinne ble nektet hjelp

Helsetjenesten ved ventemottaket mente kvinnen ikke var så syk, og nektet henne hjelp.

Lier ventemottak
Foto: NRK / NRK

En kvinnelig beboer på Lier ventemottak ble i forrige uke alvorlig syk. Helsetjenesten ved mottaket mente det ikke var så ille.

Kvinnen kontaktet NOAS som tok henne med til legevakten, der hun ble sendt rett til sykehus.

Juridisk rådgiver i NOAS, Andreas Furuseth er opprørt.

- Jeg mener at dette viser at personer som har alvorlige helseproblemer må tas på alvor i langt større grad enn det som er tilfelle. Vi mener det er svært betenkelig at Lier mottak, selv etter at de hadde blitt kontaktet av Ullevål sykehus, ikke er villige til å gjøre noe før hun møter til time i neste uke.

Ble undersøkt

Den kvinnelige beboeren hadde vært syk en lengre stund, da hun på torsdag tok kontakt med helsetjenesten ved ventemottaket. Men ledelsen ved ventemottaket ville ikke sende henne til sykehuset. Senere tok hun kontakt med NOAS som tok henne med til Ullevål for blodprøver og tester.

Etter å ha sett på testene, rådet i følge NOAS en overlege ved Ullevål sykehus, ledelsen ved asylmottaket til å sende kvinnen til sykehuset i Drammen. Men det ville ikke mottaksledelsen.

Representanter fra NOAS tok henne med til legevakten i Drammen.

- Kvinnen ble brakt til legevakten i Drammen hvor hennes blodprosent var så lav at det var meget kritisk, og måtte fraktes til sykehus umiddelbart. Det ble vurdert at tilstanden kunne være livstruende i verste fall, sier Furuseth.

Var vag

Mottaksleder Harald Nesset sier han aldri fikk noen råd fra Ullevål om at kvinnen burde få sykehusbehandling.

- Det ble aldri gitt noen råd til meg. De snakket om at hun burde få en sjekk eller ett eller annet sånt. Hun jeg snakket med var ganske vag. Og det bør hun jo også være. Dette er helseopplysninger som ikke hverken jeg, NOAS eller noen andre burde ha tilgang til.

- Hva tenker du om NOAS utspill i denne saken?

- Det er en utilbørlig innblanding synes jeg. Vi har et meget oppegående helsekontor som har bred og dyp erfaring med behandling i forhold til tidligere asylsøkere. Man må huske på at de som bor på Lier ventemottak er personer som oppholder seg ulovlig i Norge. De har krav på akutt førstehjelp, og det vi tilbyr på Lier ventemottak går faktisk langt utover det. Det var ikke noen akutt situasjon hun var oppe i, og etter hva jeg vet så ble kvinnen skrevet ut dagen etter, sier Nesset.

Ullevål sykehus ønsker ikke å kommentere saken, og henviser til taushetsplikten.