Hopp til innhold

Stor pågang til vaktselskapene

I takt med opprettelsen av nye asylmottak for flyktninger over store deler av landet, øker pågangen til vaktselskapene. Både Securitas og Nokas bekrefter stor pågang fra nye drivere av mottak som opprettes i fjellstuer, skoler og tidligere hoteller.

Varmekamera på branntomta i Hemsedal

En del av et asylmottak i Hemsedal brant ned til grunnen natt til torsdag. Her var det ikke vakthold fra innleid selskap.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

– Vi har akkurat inngått en avtale om døgnvakt ved et tidligere hotell på Gardermoen som skal bli asylmottak fra tirsdag sier Rolf Thorkildsen, daglig leder i Norsk Vektertjeneste.

Rolf Thorkildsen

Rolf Thorkildsen, daglig leder i Norsk Vektertjeneste.

Foto: Norsk Vektertjeneste

Han forteller om stor pågang fra eiere som vil ha sikkerhet for beboerne i form av vakthold fra vektere som blant annet kan gå runder i byggene om natta. Selskapet har oppdrag over hele østlandet og har flere års erfaring fra vakthold på asylmottak.

– Vi sitter nå å regner på anbud etter å ha fått forespørsel fra flere selskap som har planer om å starte.

Har vakthold over hele landet

Securitas har en rammeavtale med UDI og leverer vakthold til en rekke mottak. Men også her merkes det at stadig flere private aktører nå etablerer mottak.

Der en klar økning i etterspørsel etter våre tjenester, både i form av vakthold og tekniske sikkerhetsløsninger, sier Jarle Ramskjær, markeds- og kommunikasjonsdirektør i Securitas.

Branntomt Hemsedal

Ved et av mottakene i Hemsedal brøt det ut brann natt til onsdag. Securitas har gjennom et lokalt vaktselskap, avtale om utrykning til mottaket ved behov.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Vi får henvendelser både fra UDI og de enkelte mottakene, og har mange dyktige og erfarne vektere på ulike mottak over hele landet.

Bruker beboere som brannvakter

Asylmottaket i Hemsedal som ble skadd i en brann natt til onsdag, hadde ikke engasjert et vaktselskap for å ivareta sikkerheten nattetid. Her går beboerne selv brannvakt to og to sammen.

– De sjekker alle nødutganger, de sjekker at søppel er kastet der det skal, at det er ro etter klokka 23 osv., sier mottaksleder Gry Herland.

Gry Herland

Gry Herland er leder ved asylmottaket i Hemsedal der det brøt ut brann.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Hun mener dette er en god ordning så lenge det ikke er et krav fra UDI om å leie inn et vaktselskap for å brannvakt. Mottaket har avtale med Securitas gjennom en såkalt "bygdeløsning". Det vil si at et lokalt vaktselskap rykker ut og er på plass etter noen minutter dersom de blir oppringt.

– Vi prioriterer å bruke penger på trivselstiltak og aktiviteter for beboere, jeg mener det er det beste sikkerhetstiltaket vi kan gjøre, men vi vil selvfølgelig gjøre endringer dersom UDI krever at mottakene prioriterer annerledes.

Mange ønsker bedre sikkerhet

Nokas merker også den store pågangen fra drivere av asylmottak i planleggings- og startfasen sier kommunikasjonsdirektør Ådne Mauritzen.

– Ja, vi har merket økt pågang siste ukene fra mottak i oppstartfasen som ønsker vår hjelp til å ivareta sikkerheten. Vi har god erfaring og oppdrag over hele landet.

Ådne Mauritzen, Nokas

NOKAS, Ådne Mauritzen, kommunikasjonsdirektør i NOKAS.

Foto: NOKAS

Han forteller at selskapet er i konkret dialog med flere aktører som planlegger oppstart og vil ha vakthold ved mottaket.

– Det er spørsmål om brannvakter og ellers vektere som er til stede hele døgnet og skaper trygghet for dem som bor der.