Stått ubrukt i et halvt år

Den splitter nye stigebilen til Ringerike brann -og redningstjeneste har fortsatt ikke blitt satt i operativ tjeneste selv om den ble hentet til stasjonen før jul i fjor.

Har du høydeskrekk? Bli med 30 meter over bakken i den splitter nye stigebilen til Brannvesenet i Ringerike.

Bli med opp i en av Norges dyreste stigebiler. Foto/redigering: Anette Skafjeld

I snart et halvt år har bilen kun blitt brukt til øvelser fordi det har manglet en del ekstrautstyr på bilen. Stigebilen som tilhører Ringerike brann -og redningstjeneste har manglet en del utstyr og har derfor ikke vært i tjeneste enda.

Tålmodighetsprøve

Leder for beredskap, Even Moan, sier det ikke har gått utover sikkerheten, men at det har vært en tålmodighetsprøve for mannskapene.

– Mannskapene har venta lenge på den. De har vært utålmodige, men det har vært verdt det.

Med en prislapp på 7,4 millioner kroner er den er en av Norges dyreste brannbiler, og svært moderne.

Even Moan

Even Moan sier stigen går 31 meter over bakken.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Klør det litt i fingerne etter å få brukt den ordentlig?

– Ja, det gjør jo det.

Verdt å vente

Mye av grunnen til den lange ventetiden har vært Brann- og redningstjenestens egen skyld. Under kurven på stigen er det montert en spesiell plattform. Den er så langt den eneste av sitt slag i verden, og har skapt ekstra lang ventetid.

– Men den har vært vel verdt å vente på. Det er et fantastisk produkt.

Hvis det er husbrann, og brannmannskapet må skjære hull i taket for å slippe ut de varme branngassene, er det lettere å jobbe fra plattformen enn fra kurven.

– Da kan vi bare gå ned på plattformen og skjære hull med motorsag, og slik drive aktiv brannventilering.

Ikke bekymret

– Har dere vært redde for at situasjoner skulle oppstå der bilen ville vært nyttig, og dere ikke kunne ha tatt den i bruk?

– Nei, det har vi ikke vært redde for. Vi har en stigebil i dag som vi kunne ha brukt i mellomtida. Men den bilen skal nå fases ut og erstattes med den nye stigebilen. Den er et mer moderne verktøy, som er raskere og bedre utstyrt enn det vi har hatt tidligere.

Stigebilen

Bilen har 410 hestekrefter og en toppfart på cirka 125 kilometer i timen.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Brannsmannskapet i Ringerike har tørrtrent mye med den nye stigebilen gjennom øvelser. Lederen for beredskapen sier ventetida snart er over og at bilen skal erstattte den gamle stigebilen fra 2.juni.

Hønefoss har hatt eget brannvesen siden 1855. Det kom i stand etter den store bybrannen som startet i proprietær Erik Tandbergs gård på Nordsida i 15-tiden 23. mai 1854, der 20 bygninger ble lagt i aske.